Pereiti į pagrindinį turinį

Rumuniją sukrėtė šnipų skandalas

2009-03-05 09:00

NATO paslaptys nėra saugios jokioje valstybėje. Vos pasibaigus šnipo teismo procesui Estijoje, Rumunijos sostinėje Bukarešte buvo areštuotas karininkas, kuris taip pat įtariamas prekiavęs NATO paslaptimis.

Apie rumunų specialiųjų tarnybų operaciją vakar pranešė šalies žiniasklaida. Kaip teigiama, sulaikyti du asmenis – Bulgarijos pilietis Piotras Zikolovas ir rumunų karininkas Floricelas Achimas. Abu įtariamieji buvo sučiupti pirmadienį. Jiems jau pateikti kaltinimai šnipinėjus ir išdavus valstybę.

Rumunijos žiniasklaidoje teigiama, kad F.Achimas jau prisipažino, jog pardavinėjo karines šalies paslaptis. Atlygį (iki 1 tūkst. JAV dolerių – apie 2700 litų) jis gaudavo atsižvelgiant į dokumento svarbą. Rumunijos žvalgybos atstovai pranešė, kad sekė karininką nuo 2005 m. Jie nustatė, kad karininkas perduodavo dokumentus bulgarui, kuris vėliau šią informaciją persiusdavo ne NATO valstybei.

Manoma, kad per F.Achimą Rusijos arba Ukrainos žvalgybos galėjo gauti duomenų apie naudojamas ryšio sistemas, NATO karinius žemėlapius, karo techniką ir pan. Rumunijos žvalgyba nekonkretizavo, kuriai būtent valstybei Rusijai ar Ukrainai buvo perduodama informacija. Tačiau šalies žiniasklaida praneša, kad šis skandalas gali būti susijęs su Ukrainos karinio atašė paskelbimu persona non grata.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų