Rumunijos premjerė V. Dancila sieks prezidento posto

  • Teksto dydis:

Rumunijos premjerė Viorica Dancila (Viorika Denčilė) lapkričio mėnesį dalyvaus prezidento rinkimuose, antradienį nusprendė Socialdemokratų partijos vadovybė, norinti sutrukdyti dabartiniam prezidentui Klausui Iohannisui (Klausui Johanisui) laimėti antrą kadenciją.

V. Dancila kandidatūrą dar turi patvirtinti partijos suvažiavimas, planuojamas rugpjūčio 3 dieną, bet premjerė po susitikimo sakė: „Mums tai nelengva rinkimų situacija, bet aš pasitikiu savimi ir savo kolegomis.“

55 metų V. Dancila anksčiau yra sakiusi, kad nenori dalyvauti rinkimuose. Tačiau ją spaudė jos partija, ypač po išrinkimo partijos lydere.

Nors socialdemokratai Rumunijos politikoje dominuoja pastaruosius tris dešimtmečius, nuo 2000-ųjų jiems nepavyksta laimėti prezidento posto.

Šiemet gegužės mėnesį partija patyrė dvigubą smūgį: buvo sutriuškinta per Europos Parlamento rinkimus (jos balsų skaičius nuo 37 proc. 2014 metais sumažėjo iki 23 proc.), o jos lyderis Liviu Dragnea (Livijus Dragnia) buvo pasiųstas į kalėjimą už korupciją.

V. Dancila, buvusi europarlamentarė, 2018 metų sausį tapo pirmąja moterimi šalies premjero poste. Ją šiam darbui parinko L. Dragnea.

Iš politinio spektro centro dešinės atėjęs K. Iohannisas, kuris garsiai kritikuoja vyriausybę, jau paskelbė, kad lapkričio 10-osios rinkimuose sieks antros kadencijos.

60 metų prezidentas, priklausantis šalies vokiečių mažumai, buvo išrinktas 2014-aisiais ir vis dar turi didelį žmonių pasitikėjimą.

Tačiau V. Dancila antradienį tvirtino: „Galvoju, kad turiu šansą [laimėti] prieš jį.“

Naujai suformuotas centro dešinės aljansas USR-PLUS savo kandidatu jau paskyrė politikos naujoką Daną Barną. Aljansas nustebino per Europos rinkimus gavęs 22 proc. balsų.

Buvęs premjeras Calinas Popescu Tariceanu (Kelinas  Popesku Teričanu), mažesniosios koalicijos partijos ALDE lyderis, taip pat dalyvaus rinkimuose ir tai galėtų sukelti trintį valdančiojoje koalicijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių