Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija įspėja Ukrainą dėl ES sutarties: laukia „rimtos pasekmės“

2014-06-27 09:08
„Reuters“-BNS inf.
Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas
Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas / AFP nuotr.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas penktadienį pareiškė, kad Ukraina susidurs su „rimtomis pasekmėmis“.

Tai jis pareiškė, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Briuselyje pasirašė laisvosios prekybos ir politinio bendradarbiavimo susitarimą su Europos Sąjunga (ES).

„Tokio pobūdžio rimto dokumento pasirašymas, žinoma, yra kiekvienos valstybės suvereni teisė“, - sakė G.Karasinas naujienų agentūrai „Intefax“.

„Ukrainos ir Moldovos (asociacijos sutarčių su ES) pasirašymo pasekmės neabejotinai bus rimtos, tačiau reikia ne apsiriboti bendrais žodžiais, o įvertinti, kuo tai išsilies, kad ateityje būtų išvengta įvairaus pobūdžio nesusikalbėjimų ir įtarimų“, - pridūrė diplomatas.

Pasak G.Karasino, „svarbu, kad šalys, pasirašiusios šį dokumentą, gerai suprastų, kaip tai paveiks santykius ne tik su Europos Sąjunga, bet ir su kitomis partnerėmis, įskaitant Rusiją, nes ir Ukraina, ir Moldova yra pasirašiusios susitarimus dėl laisvosios prekybos zonos Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, kurie tebegalioja“.

„Beje, ir Gruzija, pareiškusi apie pasitraukimą iš NVS, liko daugelio sutarčių, kurios jai naudingos, dalyve“, - pabrėžė viceministras.

Jis pažymėjo, jog Maskva ne kartą siūlė surengti konsultacijas įvertinti visas asociacijos sutarčių pasirašymo pasekmes.

„Šių mūsų raginimų tuomet neišgirdo nei mūsų partneriai Kijeve ir Kišiniove, nei Briuselis, ir mus labai nuvylė tokia reakcija į mūsų pasiūlymus“, - aiškino jis.

Maskvos remtas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pernai lapkritį paskutinę minutę atsisakė pasirašyti asociacijos susitarimą, pasirinkęs glaudesnius ryšius su Rusija. Šis jo žingsnis išprovokavo ne vieną mėnesį trukusius proeuropietiškus protestus, kurie galiausiai vasarį privertė jį atsistatydinti ir ieškotis prieglobsčio Rusijoje.

Netrukus po to Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o šis jos žingsnis išprovokavo tarptautinį pasmerkimą ir paskatino Jungtines Valstijas bei ES imtis prieš Maskvą sankcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų