Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija kaltina JAV ir ES pažeidus 1994 m. memorandumą dėl Ukrainos

Rusija kaltina Vakarus kišimusi į Ukrainos vidaus reikalus
Rusija kaltina Vakarus kišimusi į Ukrainos vidaus reikalus / "Reuters" nuotr.

Rusija apkaltino Vakarų valstybes savo veiksmais per Ukrainos krizę pažeidus įsipareigojimus gerbti šios šalies suverenitetą ir politinę nepriklausomybę, kuriuos jos prisiėmė pasirašydamos 1994 metų Budapešto memorandumą.

„JAV ir ES aktyviai nuolaidžiavo valstybiniam perversmui Kijeve, veikdamos prieš Ukrainos politinę nepriklausomybę ir suverenitetą pažeidžiant įsipareigojimus, prisiimtus pasirašant Budapešto memorandumą“, - teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos komentare, kuris trečiadienį paskelbtas jos svetainėje.

1994 m. gruodžio 5 d. memorandumą su Ukraina pasirašė Rusija, Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos. Šiuo dokumentu Ukraina atsisakė viso branduolinio arsenalo, likusio šalyje žlugus SSRS, mainais į garantijas dėl jos nepriklausomybės, suvereniteto ir sienų apsaugos.

Rusijos URM paskelbtame komentare pažymima, kad „Ukrainos situacijos kontekste kai kurios Maskvos partnerės nepraleido progos priminti Rusijai apie jos įsipareigojimus pagal Budapešto memorandumą“.

„Ryšium su tuo norėtume priminti, kokie tai įsipareigojimai ir kas konkrečiai atsako už tai, kad jų būtų laikomasi. Budapešto memorandumu Rusija, JAV ir Didžioji Britanija įsipareigojo garantuoti Ukrainos suvereniteto teises. Norėtųsi paklausti, kokiu būdu šios garantijos suderinamos su neramumų Kijeve metu ne kartą skambėjusiais ES ir JAV grasinimais imtis sankcijų prieš Ukrainos vadovybę? Kas tai, jei ne ekonominė prievarta suverenios valstybės atžvilgiu? Kaip vertinti, pavyzdžiui, beveik nepertraukiamą Vakarų emisarų budėjimą Maidane?“, - piktinamasi URM komentare.

„Kaip kvalifikuoti JAV ir ES pareiškimus apie tai, kad ten į teisėtai išrinktą valstybės vadovą jau nebežiūrima kaip į legitimų partnerį, priešingai nei į naujuosius vadovus, kurie buvo paskirti aikštėje pažeidžiant visas konstitucines procedūras?“, - klausiama komentare.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų