Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija ketina į Kurilus siųsti „Mistral“ laivus

2011-02-25 18:01
Rusija ketina į Kurilus siųsti „Mistral“ laivus
Rusija ketina į Kurilus siųsti „Mistral“ laivus

Rusija ketina į Kurilų salas, dėl kurių tebesitęsia ginčai su Japonija, siųsti vieną ar du neseniai iš Prancūzijos įsigytus karo laivus „Mistral“.

Toks aukšto Rusijos generolo pareiškimas greičiausiai įsiutins Japonijos vyriausybę, kuri vis dar niršta po lapkritį vykusio precedento neturinčio Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizito salose.

Pasistūmėti sprendžiant užsitęsusį ginčą šalys nesugebėjo ir neseniai vykusio Japonijos užsienio reikalų ministro vizito Maskvoje metu. Abi pusės toliau tęsia piktą žodinį karą, kuris pamažu vis labiau kaista.

Rusijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas penktadienį paskelbė, kad Rusija svarsto galimybę į regioną siųsti mažiausiai vieną iš neseniai įsigytų „Mistral“ laivų.

„Mes neatmetame, kad vienas ar galbūt du „Mistral“ laivai bus pasiųsti į Ramiojo vandenyno flotilę, taip pat ir sprendžiant Kurilų salų saugumo klausimus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ kalbėjo N. Makarovas.

Rusijos su Prancūzija pasirašyta dviejų „Mistral“ laivų pirkimo sutartis sulaukė kai kurių NATO partnerių kritikos. Šį žingsnį pasmerkė Gruzija, 2008 metais įsivėlusi į penkių dienų karą su Maskva, kuri baiminasi, kad šie laivai gali būti panaudoti siekiant atkirsti jos priėjimą prie Juodosios jūros.

Ramiajame vandenyne esantį salyną, Japonijoje vadinamą Šiaurinėmis teritorijomis, paskutiniosiomis Antrojo pasaulinio karo dienomis sovietų armija paskelbė savo nuosavybe.
Šis ginčas užkirto kelią abiem šalim pasirašyti Rusijos-Japonijos taikos sutartį, formaliai užbaigiančią Antrojo pasaulinio karo nesutarimus, bei iki minimalaus lygio sumažino Japonijos investicijas į mažai išvystytus Rusijos Tolimuosius Rytus.

Tokijas teigia, kad jo pretenzijos į salas remiasi faktu, jog Sovietų Sąjunga niekada nepasirašė 1951 metų taikos sutarties, formaliai įtvirtinančias pokarines sienas Ramiajame vandenyne.

Tačiau Kremliaus aukščiausias užsienio reikalų patarėjas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad salų statusas „nebus peržiūrėtas, nei šiandien, nei rytoj“.

Pranešimas apie „Mistral“ laivus pasirodė praėjus mažiau nei mėnesiui po to, kai D. Medvedevas paragino sustiprinti šių šalių gynybą. Tokius pareiškimus Tokijas pašiepė kaip bereikšmius.

Japonų užsienio reikalų ministro atstovas spaudai po vasario 11 dienos pokalbių Maskvoje pareiškė, kad Maskvos sprendimas į Kurilus siųsti „Mistral“ laivus būtų laikomas priešišku veiksmu.

„Mes esame prieš bet kokius žingsnius, kurie eskaluotų situaciją“, – tuomet kalbėjo ministro atstovas spaudai Saturo Sato.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų