Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija nori iškeisti Vokietijoje kalėti nuteistus šnipus

2013-07-15 08:35
BNS inf.
G-8 viršūnių susitikime Rusija bus spaudžiama dėl Sirijos
G-8 viršūnių susitikime Rusija bus spaudžiama dėl Sirijos / AFP nuotr.

Maskva pageidauja, kad sutuoktinių pora, Vokietijoje šį mėnesį nuteista kalėti už šnipinėjimą Rusijai, būtų iškeista į bent vieną asmenį, nuteistą kalėti Rusijoje dėl šnipinėjimo Vakarų valstybėms, sakoma viename pirmadienį paskelbtame pranešime.

Rusijos verslo dienraštis "Kommersant" nurodė, kad šalies slaptosios tarnybos nori susigrąžinti sutuoktinius, kurie yra žinomi tik pagal jų slapyvardžius - Andreas ir Heidrun Anschlagai, kurie dešimtmečius praleido Vokietijoje kaip "miegantieji agentai".

Per Šaltojo karo laikus primenantį apsikeitimą Maskva perduotų Vakarų šalims mažiausiai vieną šnipą, nutekinusį Rusijos paslapčių Berlynui arba jo sąjungininkams, pridūrė laikraštis.

"Konsultacijų (su Vokietija) dėl galimo apsikeitimo procesas buvo pradėtas visai neseniai, kai jie buvo nuteisti" liepos 2 dieną, vienas šaltinis Rusijos saugumo struktūrose sakė "Kommersant".

"Ištrauksime saviškius iš ten", - pridūrė šaltinis.

Kitas šaltinis sakė laikraščiui, kad Maskva laukė, kol bus išnagrinėta tų agentų byla, prieš prašydama juos iškeisti, tikintis, kad paaiškės, kaip sutuoktiniai buvo demaskuoti.

Tuo tarpu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kalbėdamasis su "Kommersant", neigė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel birželį tarėsi dėl tokio apsikeitimo.

Pietvakarinio Štutgarto miesto regioninis aukštesnysis teismas skyrė Andreui Anschlagui 6,5 metų, o Heidrun Anschlag - 5,5 metų laisvės atėmimo.

Ši pora buvo pasiųsta į buvusią Vakarų Vokietiją 1988 metais tuometės Sovietų Sąjungos KGB, o vėliau jie dirbo šios slaptosios tarnybos įpėdinei - Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (SVR), sakoma teismui pateiktoje medžiagoje.

"Kommersant" rašo, kad sutuoktinių advokatas Horstas Dieteris Petschke (Horstas Dyteris Pečkė) patvirtino, jog tikimasi apsikeitimo, ir sakė dienraščiui, jog tokie mainai gali "įvykti bet kuriuo momentu".

Pasak jo, tarp asmenų, kuriuos gali nuspręsti paleisti Rusija, gali būti Andrejus Dumenkovas, kuris 2006-aisiais buvo nuteistas kalėti 12 metų dėl mėginimo perduoti Vokietijai duomenų apie Rusijos raketų projektus.

Kitas kandidatas mainams yra Valerijus Michailovas - buvęs Rusijos slaptųjų tarnybų pulkininkas, kuris pernai buvo nuteistas kalėti 18 metų už šnipinėjimą Jungtinėms Valstijoms.

Tokių apsikeitimų sučiuptais slaptaisiais agentais, pažįstamų iš Šaltojo karo laikų ir Johno le Carre romanų, jau yra buvę per posovietinės Rusijos istoriją.

2010 metais Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl apsikeitimo, pagal kurį 10 Rusijos "miegančių agentų", sučiuptų Amerikoje, buvo iškeisti į keturis vyrus, nuteistus Rusijoje už šnipinėjimą Vakarams.

Tie dešimt Rusijos šnipų, tarp kurių buvo gundančiai patraukli agentė Anna Chapman, buvo pargabenti į Maskvą ir vėliau asmeniškai pasveikinti V.Putino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų