Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija: prieš režimą protestuojama ir repo ritmu

2010-08-14 09:00
Disidentas: už dainos žodžius Noize MC teko praleisti dešimt dienų areštinėje.
Disidentas: už dainos žodžius Noize MC teko praleisti dešimt dienų areštinėje. / DMN archyvo nuotr.

Pasipriešinimo judėjimas visada turi kokį nors garso takelį. Sovietų Sąjungos laikais disidentai klausėsi "The Beatles" ar Vladimiro Vysockio. Dabar Rusijos premjero Vladimiro Putino priešininkai įkvėpimo semiasi iš repo, rašo JAV dienraštis "The Wall Street Journal".

Pogrindžio muzika

Nors daugeliui tai staigmena, visuomenės protestas išsilieja per repuojamas dainas apie narkotikus, policijos žiaurumą ir nevaržomą Kremliaus elito galią. Tiesa, televizijose pasirodantys reperiai vengia aštrių temų. Jų dainos tradicinės – apie pupytes ir "ratus".

Tačiau internete gausu pogrindinių dainų, kurios per daug atviros valstybės kontroliuojamai žiniasklaidai.

"Repas populiarėja. Tikiuosi, kad tai stilius, kuris pakeis Rusiją", – "The Wall Street Journal" teigė Ivanas Aleksejevas, repo pasaulyje žinomas Noize MC vardu.

Sukrėtė avarija

Ši kylanti 25-erių žvaigždė šiemet išgarsėjo visame pasaulyje.

Iš pradžių jis sukūrė dainą apie avariją, į kurią buvo patekęs antros didžiausios Rusijos naftos bendrovės "Lukoil" vienas vadovų. Vasario 25 d. Maskvoje automobilis "Mercedes", priklausantis "Lukoil" viceprezidentui Anatolijui Barkovui, trenkėsi į priešais važiuojantį "Citroëną". Abi moterys, buvusios šiame automobilyje, žuvo. A.Barkovas su vairuotoju pabėgo iš įvykio vietos, o liudininkai teigė, kad būtent jie pažeidė eismo taisykles. Tačiau milicija nusprendė, kad kalta "Citroëno" vairuotoja.

Tai sukėlė audringą reakciją opoziciniuose Rusijos interneto dienoraščiuose ir forumuose – daugelis jų dalyvių buvo įsitikinę, kad pareigūnai pridengia įtakingą verslininką. Vairuotojai net surengė protesto akciją prieš arogantišką ir pavojingą "svarbių" asmenų važinėjimą Rusijos keliuose.

Pats I.Aleksejevas asmeniškai pažinojo žuvusias moteris. "Pajaučiau nesuvokiamą pyktį ir neteisingumą", – prisipažino vaikinas. Per dieną jis sukūrė ir įrašė dainą "Mercedes S666". Joje A.Barkovas vadinamas niekingu turtuoliu, kuris moka kyšius ir naudojasi savo ryšiais, kad nuslėptų nusikaltimą.

"Dinkit man iš kelio plebėjai, nes papulsit po mano ratais / Drebėkite niekingi prasčiokai, patricijus kelyje / Mes vėluojame į pragarą, traukit savo vežimus", – maždaug tokius dainos žodžius į esą A.Barkovo lūpas įdėjo atlikėjas.

I.Aleksejevo draugai sukūrė šios dainos vaizdo klipą. Jie A.Barkovui suteikė velnio pavidalą ir klipą sujungė su animacinio filmuko "Pietų parkas" ištraukomis. Šį muzikos įrašą peržiūrėjo per 700 tūkst. "Youtube" vartotojų. Net prezidentas Dmitrijus Medvedevas įsikišo ir liepė iš naujo ištirti avariją.

"Ši daina – pats efektingiausias pilietinio pasipriešinimo aktas Rusijoje per pastaruosius dešimt metų", – rašė populiarus laisvalaikio žurnalas "Afiša".

Teko pasėdėti už grotų

Naujausia Noize MC provokacija susilaukė visiškai kitokios valdžios reakcijos. Reperis net dešimt parų praleido belangėje už tai, kad neva įžeidė milicininkus per koncertą Volgograde, ir vėliau buvo priverstas atsiprašyti pareigūnų prieš vaizdo kamerą.

"Norėčiau atsiprašyti Volgogrado milicijos. Jie – puikūs vaikinai ir jie turi savo principus. Ačiū jiems už galimybę pasijusti paukščiu, žiūrinčiu į pasaulį pro savo ambicijų grotas, – kalbėjo vėliau visoms Volgogrado televizijoms išplatintame įraše muzikantas. – Tikra sanatorija – na, kaip nesigailėti. Dėkoju už dešimt parų rojuje ir įkvėpimą. Dar kartą prašau – priimkite mano atsiprašymą."

Reperis tik atliko dainą "Kuri bambuk" ("Užtrauk suktinę" – rus.), kurioje kritikuojama Rusijos milicijoje įsišaknijusi korupcija.

"Pilieti! Stok. Stok. Išversk kišenes: tepšt, tepšt. O dabar į tavo kepenis: bum, bum. Dabar gali eiti. Pamiršk tai, nuryk tai, tylėk", – milicininko žodžius dainoje perpasakoja Noize MC.

I.Aleksejevas buvo suimtas, kai jo žmona, prieš tris dienas susilaukusi sūnaus, gulėjo gimdymo namuose.

Tiesa, šią savaitę tik grįžęs į laisvę reperis sukūrė naują dainą, kuri taip pat nelabai turėtų patikti milicijai.

Užėmė rokerių vietą

Nuo Noize MC stengiasi neatsilikti ir kiti reperiai. Timuras Kuzminychas, pasivadinęs Dino MC 47, sukūrė kupiną paniekos Rusijos valdžiai dainą apie kovo 29 d. Maskvos metro įvykdytą savižudžių išpuolį, per kurį žuvo 40 žmonių. Jis puola "įžūlius nusipenėjusius veidus", kurie labiau rūpinasi, kaip praturtėti nei kaip kovoti su terorizmu: "Jų vaikai Londone, o pinigai Kaimanuose / Bet ką mes galime padaryti, kur pabėgti?"

"Kalbant apie dainų turinį, mūsų reperiai yra socialiai kur kas aktyvesni nei rokeriai, ką ir kalbėti apie popmuzikos žvaigždžes", – teigė muzikos kritikas Artiomas Troitskis.

Nors jie nepageidaujami radijo stotyse ar televizijose, kurios vengia kritikuoti Kremlių, internetas tampa jų tramplinu į šlovę.

"Internetas šiais laikais yra daug galingesnė žiniasklaidos priemonė muzikai nei televizija ar radijas, – tikino muzikos kritikas. – Vis dažniau matome, kaip kai kurie atlikėjai tampa populiarūs tik dėl interneto."

Tiesa, pats I.Aleksejevas abejoja, ar jo atliekamas repas taps visuotiniu muzikos stiliumi. Tačiau T.Kuzminychas nepraranda vilties: "Repas šiandienos Rusijoje yra tai, kas buvo rokas devintajame dešimtmetyje Sovietų Sąjungoje."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų