Rusija sako artimiausiu laiku neplanuojanti tvirtinti užsienietiškų vakcinų

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva neplanuoja artimiausiu laiku leisti užsienietiškų vakcinų nuo COVID-19 importą į Rusiją, nepaisant vangiai vykstančios vakcinacijos kampanijos ir išaugusio mirčių skaičiaus šalyje per trečiąją pandemijos bangą.

Rusija, kurios sukurta vakcina „Sputnik V“ nėra patvirtinta Europos Sąjungoje, šiuo metu su Briuseliu nesitaria dėl vakcinų „abipusio pripažinimo“, sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Sveikatos apsaugos pareigūnai ketvirtadienį pranešė, kad per praėjusią parą dėl COVID-19 mirė 791 žmogus. Kremliui dedant daug pastangų, kad įtikintų šalies gyventojus skiepytis, šiuo metu Rusijoje bent po vieną vakcinos dozę yra gavę tik 20 proc. šalies gyventojų.

Paklaustas, ar Vakarų šalių sukurtų vakcinų įvežimas paskatintų dvejojančius rusus skiepytis, jeigu jie galėtų rinktis preparatą, D. Peskovas atsakė, kad Rusija turi pakankamai savos gamybos skiepų.

„Mes turime keturias savo vakcinas, – pareiškė jis. – Ar tai nėra pasirinkimas?“

Rusija turi keturias rusiškas vakcinas: „Sputnik V“, „EpiVacCorona“, „CoviVac“ ir viendozę „Sputnik Light“.

D. Peskovas pridūrė, kad kol kas tokios derybos nevyksta, tačiau jis tikisi, kad Maskva ir Briuselis galės aptarti vakcinų pripažinimą ateityje.

Iš pradžių skeptiškai sutikta rusiška vakcina nuo koronavirusinės infekcijos „Sputnik V“ vėliau buvo gerai įvertina ekspertų. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ją pavadino „geriausia vakcina pasaulyje“.

Tačiau atrodo, kad patys rusai mažiau tuo tiki. Daugelis jų sako, kad norėtų rinktis vakarietišką vakciną, o 54 proc. tvirtina visai neketinantys skiepytis.

„Sputnik V“ ir „Sinovac“ vakcinos šiuo metu laukia Europos vaistų agentūros (EVA) patvirtinimo, kuris būtinas siekiant leidimo naudoti preparatus Bendrijoje.

„Sputnik V“ yra patvirtinusios 67 šalys, įskaitant tokias buvusias sovietines valstybes kaip Baltarusija ir Armėnija, bei Maskvos sąjungininkes, tokias kaip Venesuela ir Iranas. Ji taip pat yra naudojama Argentinoje, Brazilijoje, Indijoje, Pakistane ir kitose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių