Rusija siekia laikyti Kremliaus kritiką I. Jašiną kalėjime

Rusijos tyrėjai trečiadienį paprašė Maskvos teismo kalėjime laikyti vieną iš paskutinių šalyje likusių opozicijos veikėjų iki jo teismo dėl Ukrainoje kariaujančios Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“.

Maskvos miesto tarybos nariui ir atkakliam Kremliaus kritikui Iljai Jašinui gresia iki 10 metų už grotų už „melagingos informacijos skleidimą“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas. „Tyrimas prašo skirti prevencinę priemonę (suėmimą) iki 2022 m. rugsėjo 12 d.“, – Maskvos Basmano teismo spaudos tarnybą citavo Rusijos žiniasklaida.

Pareigūnai iškėlė bylą I. Jašinui antradienio vakarą, likus kelioms valandoms, kai jis turėjo būti paleistas po 15 parų arešto už policijos nurodymų nevykdymą. 39 metų opozicionierius nusprendė neišvykti iš Rusijos po vasario mėnesį prezidento Vladimiro Putino pradėtos invazijos į Ukrainą ir nuo tada ne kartą pasmerkė karą. Beveik visi žymūs V. Putino politiniai oponentai arba pabėgo iš šalies, arba yra kalėjime.

Tyrimas prieš I. Jašiną buvo pradėtas dėl balandžio mėnesį „YouTube“ kanale paskelbto jo pasisakymo apie „civilių žudynes Bučoje“, Kyjivo priemiestyje, jį okupavusios ir po to pasitraukusios Rusijos pajėgos kaltinamos įvykdžiusios ten karo nusikaltimus. I. Jašinas tai pavadino „žudynėmis“.

I. Jašinas nuolat smerkė Kremliaus puolimą savo „YouTube“ kanale, turinčiame 1,3 mln. prenumeratorių. Jis buvo svarbus asmuo per 2011–2012 m. Maskvos masinius protestus prieš V. Putiną ir artimas nužudyto politiko Boriso Nemcovo bendražygis. Rusijai pradėjus karinę kampaniją, šalyje vykdomas precedento neturintis susidorojimas su nepritariančiaisiais, Maskva priėmė įstatymus, numatančius iki 15 metų bausmę už informacijos apie kariuomenę, kurią valdžia laiko melaginga, skleidimą.

Praėjusią savaitę kitas Maskvos tarybos narys, taip pat iš I. Jašino Krasnoselskio rajono, buvo nuteistas kalėti septynerius metus už tai, kad pasmerkė Ukrainos užpuolimą.


Šiame straipsnyje: Ilja JašinaskritikasKremliaus kritikaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių