Rusija uždraudė opozicijos kandidatams dalyvauti Maskvos dūmos rinkimuose

Rusijos pareigūnai, nepaisydami protestų, antradienį atsisakė įregistruoti beveik 30 kandidatų rinkimuose į Maskvos miesto tarybą (Dūmą), tarp jų – garsius prezidento Vladimiro Putino kritikus.

Opozicijos politikai, norėdami pasinaudoti augančiu visuomenės nepasitenkinimu prastėjančiais pragyvenimo standartais ir nevaldoma korupcija, siekė patekti tarp kandidatų rugsėjo rinkimuose.

Tačiau daugelis stebėtojų sako, kad pareigūnai, neleisdami populiariems opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininkams dalyvauti rinkimuose, nurodė išgalvotas priežastis.

Antradienį Maskvos tarybos rinkimų pareigūnai galutinai neleido daugumai garsių opozicijos veikėjų dalyvauti, priežastimi nurodydami galiojančių parašų trūkumą.

Politikai, kuriems neleista dalyvauti Maskvos dūmos rinkimuose, tarp jų A. Navalno sąjungininkė Liubov Sobol ir buvęs parlamentaras Dmitrijus Gudkovas, tvirtino, jog pareigūnai atsisakė peržvelgti įrodymus, kad nenurodyti „grafologijos ekspertai“ parašus atmetė be pagrindo.

Per susitikimą su pareigūnais L. Sobol sakė, kad yra pasirengusi pateikti vaizdo įrašų, kuriuos padarė žmonės, padėję atmestus parašus. Šiuose vaizdo įrašuose jie patvirtina savo paramą jai, nurodė L. Sobol, bet jos argumentai buvo ignoruoti.

„Jūs spjaunate rinkėjams į veidą, – pareiškė L. Sobol komitetui, uždraudusiam jai dalyvauti rinkimuose. – Nepaliekate žmonėms kito pasirinkimo, tik eiti į gatves.“

Savaitgalį L. Sobol paskelbė bado streiką, reikalaudama skaidraus parašų tikrinimo proceso ir teisingo elgesio su visais kandidatais.

Opozicija tvirtina, kad daug kandidatų, lojalių merui Sergejui Sobjaninui, buvo įregistruoti be privalomo patikrinimo, nors būta pažeidimų.

Galutinis kandidatų sąrašas turi būti paskelbtas trečiadienį.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atmetė pranešimus apie rinkimų pareigūnų nesąžiningumą ir sakė, kad tai gali nustatyti tik teismas.

„Jei yra kokių nors prieštaravimų ar skundų, visada galima eiti į teismą, – žurnalistams sakė D. Peskovas. – Kol kas visos kitos išvados yra tik retorika.“

Opozicija žadėjo kasdien rengti protestus ir reikalauti įregistruoti kandidatus. Antradienį vakare nepaisydami smarkaus lietaus protestavo šimtai žmonių.

„Turėtume laikytis, turėtume priešintis“, – per pirmadienio mitingą šimtams šalininkų sakė Ilja Jašinas.

„Aš be kovos nepasiduosiu“, – sakė šis 36 metų kandidatas, kuris, kaip rodo apklausos, savo rinkimų apygardoje yra populiariausias.

Maždaug 7,2 mln. maskviečių galės balsuoti Maskvos dūmos rinkimuose, per kuriuos turi būti išrinkti 45 deputatai.

Šiuo metu sostinės taryboje dominuoja valdančioji partija „Vieningoji Rusija“; Dūma retai prieštarauja Kremlių remiančiam merui S. Sobjaninui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V. V. P.

V. V. P. portretas
Vat tokia ir turi būti demokratija. O tai paskui visą kadenciją trukdo dirbti

Anonimas

Anonimas portretas
Teip teip, jokios opozicijos. Tik liliputinu zmones.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių