Rusijoje iškeltos pirmos bylos pagal drakonišką įstatymą dėl „melagienų“ apie kariuomenę

Rusijos tyrėjai trečiadienį iškėlė pirmąsias baudžiamąsias bylas pagal naują įstatymą, draudžiantį skleisti „melagingą informaciją“ apie karą Ukrainoje, Maskvos vadinamą rusų pajėgų „karine operacija“ kaimyninėje šalyje.

Kovo 4 dieną prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas numato iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę už „žinomai melagingos informacijos“ apie kariuomenę paskelbimą.

Šis teisės aktas privertė sunerimti V. Putino politinius oponentus ir nepriklausomą žiniasklaidą, laikančius šį įstatymą dar viena priemone valdžiai blokuoti visuomenės informavimą apie karą Ukrainoje.

Pirmosios bylos pagal šį įstatymą iškeltos trims asmenims, kaltinamiems paskelbus melagingos informacijos susirašinėjimo forumuose ar socialiniuose tinkluose, nurodė Tyrimų komitetas savo tinklalapyje.

Bylos iškeltos remiantis Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pateikta informacija. Įtariamųjų namuose atliktos kratos, apribotas jų judėjimas, rašoma tinklalapyje.

Tyrimų komitetas įvardijo vieną iš įtariamųjų – tai Veronika Belocerkovskaja, kaltinama tuo, kad socialiniame tinkle „Instagram“ skelbė melagingą informaciją.

„Buvau oficialiai pripažinta sąžiningu žmogumi“, – parašė V. Belocerkovskaja „Instagram“ žinutėje 900 tūkst. savo sekėjų, kai buvo paskelbta apie jai iškeltą bylą.

Tyrėjai nurodė, kad V. Belocerkovskaja gyvena užsienyje, todėl bus siekiama tarptautinio jos arešto orderio.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojebaudžiamoji bylamelaginga informacijamelagiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių