Rusijoje priimtas įstatymas, stiprinantis policijos galias

Rusijos Valstybės Dūmoje trečiadienį priimtas naujas prieštaringai vertinamas įstatymas, kuriuo gerokai išplečiami policijos įgaliojimai.

Įstatyme numatyti diskreciniai įgaliojimai (teisė veikti savo nuožiūra) atlikti kratas namuose ir įsilaužti į automobilius.

Transporto priemonės gali būti atidaromos jų savininkams nedalyvaujant, jei yra „pagrindo manyti“, kad galima užkirsti kelią teroristiniam išpuoliui arba užtikrinti visuomenės saugumą.

Įstatymo projektui buvo pritarta jau per pirmąjį svarstymą praėjusių metų gruodį. Kritikai skundėsi, kad jis suteiks policijai didelę galią piliečių ir jų turto atžvilgiu, nenustatant aiškių sąlygų.

Tuo metu ypač didelį nerimą kėlė formuluotė dėl šaunamųjų ginklų naudojimo, kuri vėliau buvo išbraukta. Joje buvo numatyta, kad pareigūnams leidžiama šaudyti sulaikymo metu, jei priešininkas imasi bet kokių „veiksmų“, kurie gali būti interpretuojami kaip grasinimas užpulti.

Opozicijos veikėjai ir žmogaus teisių aktyvistai perspėjo, kad Rusijoje stiprinama policijos teisė savivaliauti.

Pavyzdžiui, Rusijos policija ne kartą kritikuota dėl to, kad, siekdama susidoroti su politiniais disidentais, imasi kratų.

Politologas Fiodoras Krašeninikovas, kalbėdamas apie šį įstatymą, pareiškė įtarimą, kad juo taip pat siekiama užkirsti kelią opozicijos protestams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių