Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijos kriminaliniame pasaulyje - žiauri kova už dominavimą

2009-11-22 09:40
Išnaudojo: pasikėsinimu į savo draugą Japončiką, kuris iškilmingai palaidotas maždaug prieš pusantro mėnesio, Senelis Hasanas (nuotr.) pasinaudojo kaip pretekstu pašalinti didžiausią...
Išnaudojo: pasikėsinimu į savo draugą Japončiką, kuris iškilmingai palaidotas maždaug prieš pusantro mėnesio, Senelis Hasanas (nuotr.) pasinaudojo kaip pretekstu pašalinti didžiausią... / AFP, image.google.lt nuotr.

Rusijos kriminalinio pasaulio gyvenimas vėl keičiasi. Anksčiau buvę pirmi tarp lygiųjų įteisinti vagys prieš keletą metų pradėjo žiaurią kovą už dominavimą. Ją laimėjo Aslanas Usojanas, dar žinomas Senelio Hasano pravarde.

Kam kulka, kam sėkmė

Šių metų ruduo buvo itin nesėkmingas Rusijos mafijos atstovams. Nužudytas legenda tapęs kriminalinis autoritetas Viačeslavas Ivankovas (Japončikas), kuris sugebėjo tapti Rusijos mafijos lyderiu JAV. Vėliau kulką gavo su mafija ir specialiosiomis tarnybomis siejamas verslininkas Šabtajus Kalmanovičius. Galiausiai prieš keletą dienų 14 metų kalėjimo bausmės atlikti nusiųstas Vladimiras Barsukovas-Kumarinas. Šis, kaip teigiama, buvo "naktinis Rusijos šiaurės sostinės (Sankt Peterburgo) gubernatorius."

Tačiau, žinia, visos monetos turi kitą pusę, lazdos – antrus galus, o blogis visuomet būna kam nors naudingas. Taip ir esant šiai situacijai, kuri, pasak apžvalgininkų, tik sustiprino vieno įtakingiausių Rusijos įteisintų vagių A.Usojano padėtį. Teigiama, kad Senelis Hasanas tapo kone vienintele visos šalies kriminalinių grupuočių galva.

Galimybės tapti absoliučiu vagių monarchu iš Tbilisio kilęs kurdas A.Usojanas laukė ilgai. Laukdamas jis nesėdėjo sudėjęs rankų. Nuo pat praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio Senelis Hasanas aktyviai šalino vieną savo priešą po kito. Kol galiausiai liko vienas su kitu, taip pat iš Gruzijos kilusiu, autoritetu – Tarielu Oniani. Šis dabar sėdi kalėjime, ir yra reali galimybė, kad laisvės nebeišvys, o jei vis dėlto jam pasiseks, susigrąžinti buvusios valdžios tikrai nepajėgs. Mat po konflikto su A.Usojanu, leidinio "Gazeta" žiniomis, per Rusijos kalėjimus buvo pasiųstas 34 įteisintų vagių laiškas, kuriame įsakoma T.Oniani "pažeminti".

Daugelis įsitikinę, kad tai bausmė už pasikėsinimą į Japončiką, tačiau yra ir kita versija – taip Senelis Hasanas pašalino paskutinį savo rimtą konkurentą į sostą. Nenuostabu, kad interneto paieškos sistemoje suvedus žodį "ded" (senelis – rus.) daugiau informacijos randama apie A.Usojaną, o ne apie Kalėdų Senelį, rusiškai vadinamą "Ded Moroz".

Modernūs tradicijų puoselėtojai

Senelio Hasano kelias į žvaigždes prasidėjo įpusėjus paskutiniajam XX a. dešimtmečiui. Iki tol Rusijos kriminalinėse grupuotėse buvo nusistovėjusi taisyklė, kad visi įteisinti vagys tarpusavyje yra lygūs. Tačiau žlugus SSRS padėtis pradėjo smarkiai keistis. Atsirado nemažai naujų ir veržlių banditų, kurie nepripažino dešimtmečiais puoselėtų vagių įstatymų, kuriems buvo nusispjaut į taisykles – nevesk, nedirbk, neskųsk ir t. t.

Vėliau įteisintus vagis į šoną pastūmė specialiosios tarnybos. Jos puikiai perprato pelningą verslą ir pradėjo globoti vis stipriau žengiančius Rusijos verslo atstovus.

Įteisinti vagys buvo priversti transformuotis. Dabartiniai kriminaliniai autoritetai dažniausiai primena paprastus komersantus, kurie turi ryšių specialiosiose tarnybose ir, siekdami pelno, nevengia pažeidinėti įstatymų. Jie gali kontroliuoti ištisas pramonės šakas, tačiau yra labai priklausomi nuo savo "stogo" – dažniausiai Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininkų. Jų veiklos schema ir naujų autoritetų priėmimas į gaują primena verslininkų pasitarimus, per kuriuos sprendžiama, ką pakviesti į direktorių tarybą. Sprendimą dažniausiai nulemia ryšiai. Jei vagys turi daug ryšių kriminaliniame ir verslininkų pasaulyje arba bendrauja su specialiųjų tarnybų atstovais, jie priimami.

Tokią šiuolaikinių autoritetų transformaciją tradicijoms ištikimi likę vagys vadina išdavyste. Kai praėjusį rudenį buvo mėginta sutaikyti Senelį Hasaną ir T.Onianį, autoritetai pakvietė 83 metų įteisintą Gruzijos vagį Gogį Čikovanį. Šis važiuoti atsisakė – pasakė, kad serga. Vietoj jo buvo pakviestas ne mažiau gerbiamas autoritetas iš JAV – Boria Ausuotas (rus. – Ušastyj). Senas vagis atvykęs į Rusiją, pasak žurnalo "Newsweek" šaltinių, išklausė abi šalis, apsižvalgė ir pasakė: "Aš galiu išspręsti vagių ginčą, o čia vagių aš nematau. Tai ne vagių reikalas teisti komersantus." Ir išvažiavo atgal į JAV.

Doras ir sąžiningas

Nors įteisinti vagys neliko ištikimi seniems idealams, A.Usojanas ir T.Onianis laikomi tradicijų žmonėmis. "Sąžiningas, doras ir principingas. Žodžiu, geras žmogus", – apie savo bosą sakė vienas Senelio Hasano grupuotės narių. Žurnalo "Newsweek" šaltiniai teigė, kad kare jie išties laikėsi vagių taisyklių. Pavyzdžiui, iš pradžių abu pradėjo "mušti per ausis" – t. y. karą pradėjo nuo "diplomatinių notų", kitaip tariant, grasinimų.

Vėliau per "suvažiavimus" pasirodė pretenzijų sąrašai. Taip buvo stengiamasi į savo pusę patraukti įtakingus ir dar nieko nepalaikančius vagis. Šį etapą, kaip manoma, ne be Japončiko pagalbos laimėjo Senelis Hasanas. Japončikas A.Usojaną parėmė iš dėkingumo. 2005 m., kai pastarasis ką tik išėjo iš kalėjimo ir nieko neturėjo (visi jo sukaupti turtai buvo rekvizuoti), jį sutiko Senelis Hasanas ir suteikė jam galimybę kontroliuoti vieną pelningiausių verslų centrų Maskvoje. Taip A.Usojanas įgijo slavų kilmės įteisintų vagių palaikymą. Beveik trečdalį visų vagių sudarantys slavai iki tol buvo tarsi pašaliniai stebėtojai ir nesivėlė į A.Usojano ir T.Onianio konfliktą.

Be to, slavai padėjo Seneliui Hasanui padaryti tai, ko iki tol nebuvo sugebėjęs niekas, – jis suvienijo skirtingų tautybių vagis. Tarp vagių, palaikančių A.Usojaną, dabar yra rusų, gruzinų, armėnų, kurdų, azerbaidžaniečių, kirgizų ir kitų tautybių atstovų.

Dar vienas rimtas Senelio Hasano laimėjimas, kuris padėjo jam dar labiau sustiprinti savo valdžios vertikalę, buvo "prižiūrėtojų" kontrolė. Šie kontroliuoja, kad visi kriminalinio pasaulio atstovai nepamirštų atiduoti savo įnašo į bendrą katilą (rus. – obščaka). A.Usojanas pasiekė, kad kone visi "prižiūrėtojai" būtų jo deleguoti kandidatai. Taip Senelis Hasanas faktiškai įgijo galimybę kontroliuoti milžiniškas pinigų sumas.

Dar nepripažintas vienvaldžiu vagių vadovu, A.Usojanas jau toks jaučiasi. Būtent todėl jo iniciatyva buvo paskleista žinia, kad į kalėjimą patekusį T.Onianį reikia "pažeminti". Anksčiau Senelis Hasanas naudojo kitus metodus savo priešams šalinti – per milicijoje dirbantį giminaitį jis platindavo kalėjimo kiemus šluojančių įteisintų vagių nuotraukas. Vėliau "pažeminti" autoritetai dažniausiai žudydavosi. Tikėtina, jog toks likimas laukia ir T.Onianio, jeigu, aišku, Senelio Hasano įgytas autoritetas bus pakankamas, kad daugelis vagių rimtai atsižvelgtų į žinią, nusiųstą apie T.Onianį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų