Rusijos kultūros veikėjai ragina valdžią atiduoti A. Navalno palaikus artimiesiems

  • Teksto dydis:

Keli žymūs Rusijos kultūros veikėjai ir aktyvistai paragino valdžios institucijas atiduoti artimiesiems opozicionieriaus Aleksejaus Navalno, kuris praėjusį penktadienį mirė Arkties kalėjime, kūną.

A. Navalno motina Liudmila ketvirtadienį sakė, kad po kelių dienų, kai jai buvo neleidžiama pamatyti mirusio sūnaus palaikų, ji pagaliau buvo įleista į morgą. Visgi ji tvirtino, kad pareigūnai neatiduoda palaikų ir reikalavo A. Navalną palaidoti slapta.

Rusijos tyrėjai penktadienį pagrasino palaidoti Aleksejų Navalną kalėjimo kolonijos, kurioje jis mirė, teritorijoje, jei jo šeima nesutiks surengti uždarų laidotuvių, pranešė opozicijos lyderio komanda.

Daugiau kaip 25 kino kūrėjai, menininkai, Nobelio premijos laureatai ir prezidento Vladimiro Putino oponentai paragino atiduoti šeimai jo palaikus. Jų vaizdo įrašus opozicionieriaus komanda penktadienį paskelbė socialiniuose tinkluose.

Tarp jų – Nobelio premijos laureatas redaktorius Dmitrijus Muratovas, protesto roko grupės „Pussy Riot“ narė ir aktyvistė Nadežda Tolokonikova, rašytojas Viktoras Šenderovičius ir kino režisierius Andrejus Zviagincevas.

„Nepatogu apie tai kalbėti šalyje, kuri laiko save vis dar krikščioniška. Tiesiog atiduokite Liudmilai Ivanovnai jos sūnų [...] be jokių sąlygų“, – sakė D. Muratovas.

Jis teigė, kad valdžia bando laikyti A. Navalną vienutėje net ir po mirties, kaip tai darė ilgą laiką per trejus kalinimo metus.

A. Navalno šalininkai, kaltinantys V. Putiną slypint už opozicionieriaus mirties kalėjime, teigė manantys, kad institucijos nenori leisti surengti viešų laidotuvių, mat jos galėtų tapti paramos A. Navalno judėjimui ir pasipriešinimo Kremliui demonstracija.

Per pastarąją savaitę policija sulaikė šimtus gedėtojų, atėjusių išreikšti pagarbos A. Navalno atminimui Rusijos sostinėje ir visoje šalyje.

V. Putinas viešai nekomentavo savo balsingiausio kritiko mirties.

„Putinas daugelį metų bijojo Navalno“, – sakė rašytojas ir ilgametis Putino kritikas V. Šenderovičius.

„Putinas bijo Navalno po jo mirties – po to, kai nužudė Navalną, jis vis dar jo bijo“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių