Suimtas Kremliaus kritikas A. Navalnas

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas trečiadienį vėl buvo suimtas ir gali išbūti kalėjime dar iki 30 dienų, valdžiai tokiu būdu veikiausiai mėginant užkirsti kelią šią savaitę planuojamai didelei protesto akcijai.

Tyrėjai taip pat iškėlė baudžiamąją bylą dėl trukdymo dirbti rinkimus organizuojantiems pareigūnams, A. Navalno šalininkams ir eiliniams maskviečiams pastarosiomis dienomis surengus Rusijos sostinėje virtinę piketų ir mitingų. Už šį įstatymo pažeidimą protestų lyderiams gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

A. Navalno biuro Maskvoje koordinatorius Olegas Stepanovas pranešė, kad taip pat buvo sulaikytas.

Tokių priemonių Rusijos teisėsauga ėmėsi, pareigūnams neleidus populiariems opozicijos kandidatams dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose Maskvos parlamento rinkimuose, smunkant prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingams. Kritikai teigia, kad opozicionieriams buvo neleista užsiregistruoti šiam balsavimui dėl abejotinų priežasčių.

A. Navalnas ir kiti Kremliaus kritikai pagrasino surengti liepos 27 dieną didelę demonstraciją netoli merijos, nebent Maskvos valdžia per savaitę užregistruotų opozicijos kandidatus.

„Sulaikytas su šortais“

A. Navalnas trečiadienį pranešė, kad buvo sulaikytas, kai išėjo iš namų Maskvoje pabėgioti ir nupirkti gėlių žmonai jos gimtadienio proga. „Žmonės teisingai sako, kad sportas ne visada sveika“, – pajuokavo V. Putino pagrindinis oponentas.

„Buvau sulaikytas ir dabar esu policijos nuovadoje kaip kvailys su šortais“, – pridūrė 43 metų veikėjas.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš socialiniame tinkle „Twitter“ patvirtino, kad jis buvo sulaikytas už raginimus rengti „nesankcionuotą“ mitingą. Opozicijos lyderis anksčiau šį mėnesį jau buvo atlikęs 10 dienų laisvės atėmimo bausmę už numanomus protestų organizavimo įstatymo pažeidimus.

A. Navalnas areštuotas po šeštadienį Rusijos sostinėje surengto protesto, kuriame dalyvavo per 22 tūkst. žmonių, reikalavusių, kad nepriklausomiems kandidatams būtų leista dalyvauti rugsėjo 8 dieną įvyksiančiuose vietos valdžios rinkimuose. Opozicija savaitgalį pareiškė, kad ši akcija buvo didžiausias protestas nuo 2012 metų, kai dešimtys tūkstančių žmonių demonstravo prieš įtariamą šalies parlamento rinkimų rezultatų klastojimą.

Užsiregistruoti siekiantys politikai praėjusią savaitę taip pat susitikinėjo su šalininkais ir rengdavo piketus prie Maskvos merijos. Tyrėjų išplatintame pareiškime nurodoma, kad pareigūnai ruošiasi „apklausti nesankcionuotų mitingų ir piketų organizatorius ir dalyvius“.

Per šias akcijas buvo „grasinta panaudoti jėgą prieš rinkimų komisijų narius“, teigiama Rusijos tyrimų komiteto išplatintame pareiškime. Opozicijos kandidatai įnirtingai kovojo, kad būtų įtraukti į balsalapius, siekdami pasinaudoti visuomenės nepasitenkinimu smunkant V. Putino populiarumo reitingams ir tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės bei nepažabotos korupcijos. Kiekvienam iš jų teko surinkti maždaug 5 000 šalininkų parašų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose. Tačiau šią savaitę pareigūnai atsisakė juos įregistruoti, kaltindami opozicionierius suklastojus dalį parašų.

„Merija bijo“

Kremlius nesureikšmino opozicijos skundų, tačiau daugelis rusų piktinasi, jų teigimu, kišimusi į rinkimų procesą.

Po savaitgalį įvykusios protesto akcijos 17 nepriklausomų kandidatų, įskaitant Ilją Jašiną ir Liubov Sobol, paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame apkaltino Maskvos merą Sergejų Sobjaniną naujos „politinės krizės“ kurstymu 15 mln. žmonių turinčiame didmiestyje. Antradienį diskvalifikuoti politikai susitiko su šalies rinkimų Centrinės rinkimų komisijos vadove Ela Pamfilova, pripažinusia, kad padėtis yra „nesąžininga“.

Vis dėlto derybos nedavė rezultato, pareiškė opozicija, apkaltinusi E. Pamfilovą mėginant tempti laiką. I. Jašinas išreiškė viltį, kad A. Navalnio areštas „mobilizuos“ žmones.

Dar vienas balotiruotis siekiantis politikas Konstantinas Jankauskas pareiškė, kad savo veiksmais valdžia siekia atgrasyti gyventojus nuo dalyvavimo šeštadienį numatytame mitinge. „Tai reiškia, kad merija bijo, kad gali išeiti daug žmonių“, – „Twitter“ parašė jis.

Policija šią savaitę perspėjo maskviečius nedalyvauti „nesankcionuotame mitinge“, pabrėždama, kad gali kilti pavojus jų saugumui.

Politikos komentatorius Aleksandras Kynevas mano, kad valdžia imasi naujos susidorojimo kampanijos, siekdama užkirsti kelią naujai protestų bangai. „Jei tai nepadės ir šeštadienį pasirodys daug žmonių, jie galvos, ką daryti toliau“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Sedo paru pasedeti del kvietimu i nesankcionota mitinga:) O jai dalyvautu jame sestu kelems metams už organizavima:) Tai kas ten tas Navalnas:) Opozicionerius;)

...

... portretas
Dar vienas Liubiankos agentas, veikiantis su priedanga?

to Jjj

to Jjj portretas
isgama ir iskrypelis -tai tu,vailoke,labai butu gerai ,kad kas tave apsiktu,gnyda.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių