Rusijos policija atlieka tyrimą dėl pareigūno smurto prieš protestuotoją

Rusijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį pradėjo tyrimą dėl internete pasirodžiusio vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip vienas riaušių policijos pareigūnas per protesto akciją už laisvus rinkimus smogia jaunai moteriai į pilvą.

Šis vaizdo įrašas jau peržiūrėtas daugiau nei 360 tūkst. kartų. Įraše matyti, kaip keturi kaukėti policininkai su pilna kovine ekipuote tempia merginą, o vienas pareigūnų be jokios akivaizdžios priežasties smogia jai į pilvą.

Įrašas sukėlė pasipiktinimo bangą žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.    

Vaizdo įraše matoma mergina – 26 metų Darija Sosnovskaja – interviu tinklalapiui „Mediazona“ sakė, kad policininkai ją nutempė už tai, kad ji pasakė pareigūnams pastabą dėl neįgalaus žmogaus sulaikymo ir paragino jį paleisti.

„Policijos pareigūnai puolė prie manęs, – sakė ji tinklalapiui. – Buvo žiauriai nemalonu. Man sutraukė visą kūną, negalėjau įkvėpti.“

Anot D. Sosnovskajos, ji kartu su kitais sulaikytaisiais buvo nuvežta į policijos nuovadą. Kelias valandas jai nebuvo leidžiama susitikti su advokatu, o vėliau mergina buvo paleista pareiškus įspėjimą.

Planuojama, kad antradienį moteris turės stoti prieš teismą dėl dalyvavimo nesankcionuotame renginyje. Už šį pažeidimą gali būti skirta iki 20 tūkst. rublių (272 eurų) bauda ir iki 40 val. viešųjų darbų.

Buvo žiauriai nemalonu. Man sutraukė visą kūną, negalėjau įkvėpti.

Vidaus reikalų ministerija informavo pradėjusi vidaus tyrimą dėl šio incidento ir pažadėjo, kad „kaltininkams teks atsakyti“. 

Sprendimas neleisti opozicijos kandidatams dalyvauti rugsėjį vyksiančiuose rinkimuose į Maskvos Dūmą išprovokavo protestų bangą – vieną didžiausių nuo Vladimiro Putino sugrįžimo į Kremlių 2012-aisiais.   

Nuo liepos vidurio Maskvoje rengiamos masinės protesto akcijos, kurių metu reikalaujama sąžiningų rinkimų. Kai kurios jų buvo organizuotos negavus miesto valdžios leidimo. Į didžiausią protesto mitingą šeštadienį susirinko 60 tūkst. žmonių.    

Policija ėmėsi griežtų veiksmų prieš protestuotojus. Pranešta, kad šeštadienį Maskvoje per miesto valdžios sankcionuotą protesto akciją buvo sulaikyti 136 asmenys. Per ankstesnį protesto mitingą liepos 27 dieną buvo sulaikyti beveik 1 400 žmonių.

Kremlius: policijos atsakas buvo „pagrįstas“

Kremlius antradienį gynė Rusijos policijos atsaką į pastarosiomis savaitėmis Maskvoje vykstančius protestus ir sumenkino didžiulių demonstracijų reikšmę.

„Manome, kad griežti teisėsaugos veiksmai, skirti pažaboti viešuosius neramumus, buvo visiškai pagrįsti“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Nesutinkame su tais, kurie politine krize vadina tai, kas vyksta“, – pridūrė jis.

„Teisėsaugos agentūros vykdo savo pareigas ir daro viską, ko reikia, kad užtikrintų saugumą per sankcionuotus mitingus“, – tvirtino D. Peskovas.

Didžiausios demonstracijos nuo 2012-ųjų

Tai yra didžiausio masto demonstracijos Rusijoje nuo tada, kai Vladimiras Putinas, kadenciją dirbęs ministru pirmininku, 2012 metais grįžo į Kremlių.

Vis dėlto D. Peskovas nesureikšmino šių mitingų ir sakė, kad protestų vyksta „daugelyje šalių“.

„To negalima sieti su kažkokia krize“, – tvirtino V. Putino atstovas.

Rusija apkaltino kelių šalių vyriausybes ir žiniasklaidą remiant demonstracijas, o šalies federalinės ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) pareikalavo, kad interneto milžinė „Google“ neleistų per „YouTube“ „reklamuoti neteisėtų masinių renginių“.

Be to, Rusijos įstatymų leidėjai kitą savaitę renkasi į neeilinę sesiją, kad aptartų įtariamą užsienio jėgų „kišimąsi į šalies reikalus“.

Tuo metu V. Putinas protestų Maskvoje nekomentuoja.

Liepos 27-ąją, kai Maskvoje vyko demonstracija, V. Putinas giliavandeniu aparatu pasinėrė į Suomijos įlankos dugną, o praėjusį šeštadienį jis važinėjosi motociklais Rusijos aneksuotame Kryme.

D. Peskovo teigimu, prezidentas „atkreipė dėmesį į tai, kas vyksta“, bet to nekomentavo, nes „kasdien Rusijoje vyksta daugybė dalykų“.

Vietos rinkimai yra reta galimybė disidentams pareikšti savo balsą politiniame gyvenime, nors prieš Kremlių nusistačiusios partijos per 20 metų besitęsiantį V. Putino valdymą yra išstumtos iš parlamento.

Protestai vyksta tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės ir smunkant 66-erių V. Putino populiarumo reitingams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Banditai. Slykstu ziureti. Iskrypeliai.

...

... portretas
Rusijai tik mokytis ir mokytis iš Honkongo... o juk galėtų ir Izraelio metodus naudot . :/

Manau tie ziaurus jaunuoliai gal ir savus talze.

Manau tie ziaurus jaunuoliai gal ir savus talze. portretas
Koki tyrima atlieka.Policija talze visus kurie papuole po ranka.Jaunuoliai be gailescio susidorojo su savais isejusiais taikiai reikalauti teisingumo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių