Rusijos prezidentas pateikė parlamentui svarstyti konstitucijos reformos projektą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pateikė parlamentui svarstyti virtinę siūlomų konstitucijos pakeitimų, nepraėjus nė savaitei po jo netikėtai paskelbto plano pertvarkyti šalies politinę sistemą.

Be kita ko, siūlymuose, paskelbtuose Valstybės Dūmos tinklalapyje, numatomi pakeitimai, kad dalis prezidento galių būtų perduota parlamentui ir kitoms valstybės institucijoms.

Taip pat numatoma suteikti parlamentui galią skirti premjerus, o prezidento kadencijų skaičių apriboti dviem iš viso, o ne „dviem iš eilės“.

Apie šiuos pakeitimus V. Putinas paskelbė sakydamas metinį pranešimą praėjusį trečiadienį. Po prezidento pranešimo iškart atsistatydino vyriausybė.

Pasak kritikų, šiomis reformomis siekiama sudaryti V. Putinui sąlygas išsilaikyti valdžioje po 2024-ųjų, kai baigsis jo ketvirta kadencija Kremliuje.

Pasiūlymams išstudijuoti buvo sudaryta ekspertų ir populiarių veikėjų grupė, o V. Putinas pažadėjo viešą balsavimą dėl pataisų.

Pataisomis taip pat sustiprinama patariamoji Valstybės taryba, kurioje, kaip kai kas sako, 67 metų V. Putinas galėtų likti su nauju įtakingu vaidmeniu.

Pasiūlymus griežtai kritikavo Rusijos opozicija. Garsiausias Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pirmadienį apkaltino V. Putiną noru likti „lyderiu iki gyvos galvos“.

„Niekas nežino, ką Putinas padarys, kad liktų valdžioje amžinai“, – sakė A. Navalnas prieš pataisų pateikimą parlamentui.

„Dar daugiau, esu visiškai įsitikinęs, kad Putinas taip pat ne visiškai supranta, ką daro“, – pridūrė jis.

A. Navalno sąjungininkas Ilja Jašinas anksčiau pirmadienį sakė, kad jis ir kiti opozicijos lyderiai nori vasario 29 dieną surengti didelį mitingą ir protestuoti prieš V. Putino pasiūlymus.

„Tai galbūt bus svarbiausias opozicijos protestas pastaraisiais metais“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė I. Jašinas.

Netrukus po pateikimo Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas stengėsi atremti kritiką, kad įstatymų leidėjai veikia pernelyg greitai.

„Jei dirbame be entuziazmo, jūs mus kritikuojate. Prezidentas pasakė metinį kreipimąsi, viskas buvo aiškiai išdėstyta ir šiandien gavome įstatymines iniciatyvas... Ką turėtume daryti, padėti jas ant lentynos?“ – žurnalistams sakė jis.

V. Putino praėjusios savaitės pranešimas apie reformas buvo netikėtas, o po jo atsistatydino ilgametis premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Kitą dieną jį premjero poste pakeitė palyginti menkai žinomas Michailas Mišustinas, iki tol vadovavęs Federalinei mokesčių tarnybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jam

Jam portretas
Putinui geriausia iseitis is padeties nusisaut su amerikonisku pistalietu anksciau ar veliau ta jis tures padaryti jei ne ji rusijos oligarchai suplesys i gabalus kartu su jo seima
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių