Rusijos prezidentas V. Putinas pripažino Ukrainos separatistų „liaudies respublikas“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsakus dėl Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybės pripažinimo, parodė Rusijos valstybinė televizija.

Per televizijos „Rossija 24“ tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip V. Putinas per ceremoniją Kremliuje pasirašo įsakus dėl nepriklausomybės pripažinimo su separatistų lyderiais – Donecko „liaudies respublikos“ vadovu Denisu Pušilinu ir atitinkamo darinio Luhansko srityje lyderiu Leonidu Pasečniku.

Be to, V. Putinas su D. Pušilinu ir pasirašė „dvišales“ draugystės ir tarpusavio pagalbos sutartis.

„Sveikinu jus“, – baigiantis ceremonijai Kremliaus vadovas pasakė separatistų lyderiams.

LNK reportažas:

Anksčiau per televiziją skelbdamas emocingą kreipimąsi į tautą V. Putinas sakė, kad Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ pripažinimas yra seniai pribrendęs, nors Vakarai perspėjo, kad toks žingsnis gali užtraukti Maskvai plačias sankcijas.

„Tikiu, jog būtina priimti seniai pribrendusį sprendimą – nedelsiant pripažinti Donecko liaudies respublikos ir Luhansko liaudies respublikos nepriklausomybę ir suverenitetą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Tuo metu Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus sakė, kad Rusijos parlamentas antradienį ratifikuos V. Putino pasirašytus įsakus.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po Saugumo tarybos posėdžio palaikė Valstybės Dūmos sprendimą pripažinti Donbaso respublikų nepriklausomybę. Jau rytoj įvyks abejų parlamento rūmų posėdis, per kurį šie sprendimai turės būti įtvirtinti“, – žurnalistams sakė jis.

Nuo 2014 metų Rytų Ukrainoje besitęsiantis separatistinis konfliktas tarp Kijevo provakarietiškos vyriausybės ir Maskvos palaikomų separatistų jau nusinešė daugiau kaip 14 tūkst. žmonių gyvybių.

Vakarų šalys anksčiau perspėjo, jog jeigu Maskva pripažins šias teritorijas, tai bus „šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas“.

Vakarai kaltina Rusiją, sutelkusią prie sienų su Ukraina daugiau kaip 150 tūkst. karių, planuojant pulti šią šalį. Maskva savo ruožtu neigia ketinanti pradėti invaziją.

NATO vadovas pasmerkė V. Putino sprendimą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pasmerkė Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą pripažinti Rytų Ukrainoje įsitvirtinusių prokremliškų separatistų įkurtas „liaudies respublikas“ ir sakė, kad toks žingsnis pažeidžia Maskvos pasirašytas tarptautines sutartis.

„Smerkiu Rusijos sprendimą pripažinti apsišaukėliškas „Donecko liaudies respubliką“ ir "„Luhansko liaudies respubliką“. Tai dar labiau kenkia Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, žlugdo pastangas išspręsti konfliktą ir pažeidžia Minsko susitarimus, kurių šalis yra Rusija“, – sakoma J. Stoltenbergo pranešime.

Berlynas: Rusija laužo „visus savo pažadus“

Rusija išsižada savo įsipareigojimų tarptautinei bendrijai, pripažinusi Ukrainos separatistų įkurtų darinių nepriklausomybę, pirmadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Ji atkreipė dėmesį, kad Rusija pati 2014 ir 2015 metais pasirašė Minsko taikos susitarimus, kuriais siekta sureguliuoti ginkluotą konfliktą tarp Kijevo provakarietiškos vyriausybės ir Maskvos palaikomų separatistų Ukrainos rytuose.

Pripažindama Donecko ir Luhansko „liaudies respublikas“ Rusija „laužo visus savo pažadus pasaulio bendrijai“, sakė A. Baerbock.

„Šis pripažinimas taip pat yra Ukrainos teritorinio vientisumo ir suvereniteto tolesnis pažeidimas, kurį mes kuo rimčiausiai smerkiame“, – kalbėjo Vokietijos diplomatijos vadovė.

Pasak jos, Vokietija ir jos sąjungininkės „reaguos į šį tarptautinės teisės pažeidimą“.

A. Baebock taip pat paragino Rusiją atšaukti sprendimą dėl „liaudies respublikų“ pripažinimo ir grįžti į politinio ir diplomatinio sureguliavimo kelią Minsko susitarimų pagrindu.

B. Johnsonas: pripažindama „liaudies respublikas“ Rusija pažeidžia Ukrainos vientisumą

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį pasmerkė Rusijos sprendimą pripažinti Maskvos remiamas separatistines teritorijas Ukrainoje, pavadindamas tai „šlykščiu Ukrainos suvereniteto ir vientisumo pažeidimu“.

B. Johnsonas pareiškė, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą laiko „Minsko proceso ir Minsko susitarimų atsisakymu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aaaa

aaaa portretas
Šitą bezdžionę su granata sunaikint.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Seniai laikas buvo tai padaryti. Dar geriau - priimti abi respublikas į Rusijos sudėtį. Tikiuosi tai ilgai neužtruks.

> ???

> ???  portretas
tu net realios situacijos ten nežinai... bombinami.... prisiskaito neaiškios komunistinės rašliavos ir rašo nesąmones.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių