Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė: A. Navalno gyvybei pavojaus nėra

Kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno gyvybei, anot Rusijos žmogaus teisių įgaliotinės Tatjanos Moskalkovos, pavojaus nėra.  „Medicininiuose dokumentuose, su kuriais aš susipažinau, yra išvados, kad A. Navalno gyvybei pavojaus nėra“, – sakė ji antradienį. 44 metų A. Navalnas, kuris baigė bado streiką, esą kasdien stebimas, praneša agentūra „Interfax“.

Aukštos kvalifikacijos įvairių sričių gydytojai jį keliskart apžiūrėjo už kolonijos ribų, sakė T. Moskalkova. Rezultatai esą patikimi. A. Navalno bendražygiai pastaruoju metu ne kartą teigė, kad kalinamas Kremliaus kritikas bet kurią dieną gali mirti.

A. Navalnas praėjusią savaitę, patartas gydytojų, nutraukė trijų savaičių bado streiką. Jis jį pradėjo, reikalaudamas gydymo dėl nugaros skausmų ir tirpstančių galūnių. A. Navalnas taip pat reikalavo, kad jį gydytų nepriklausomi specialistai.

Rusijos teismas suvaržė A. Navalno grupių veiklą

Rusijos teismas antradienį paskelbė virtinę draudimų įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkurtam Kovos su korupcija fondui (FBK), pranešė fondo direktorius, teismui toliau nagrinėjant prašymą priskirti šią grupę ekstremistinėms organizacijoms.

FBK direktorius Ivanas Ždanovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad teismas jiems uždraudė skelbti turinį internete, naudotis valstybine žiniasklaida, organizuoti protestus, dalyvauti rinkimuose ir naudotis lėšomis banke.

Anksčiau antradienį Maskvos miesto teismo spaudos tarnyba žurnalistus informavo, kad teisėjas sutiko FBK „uždrausti tam tikrą veiklą“, nepatikslindamas, kokia tai veikla, bylos nagrinėjimui vykstant už uždarų durų.

„Draudimų sąrašas nepateikiamas, kadangi byla svarstoma už uždarų durų, sprendimas neskelbiamas“, – pridūrė spaudos tarnyba.

A. Navalno organizacijos gali būti įtrauktos į ekstremistinių organizacijų sąrašą, joms gali būti uždrausta bet kokia veikla Rusijoje.

Rusija šiuo metu yra pripažinusi 33 organizacijas ekstremistinėmis. Tarp jų yra ir džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, grupuotė „al Qaeda“, Jehovos liudytojų religinė grupė.

Į šį sąrašą įtrauktoms organizacijoms draudžiama veikti Rusijoje, o už dalyvavimą jų veikloje gali laukti griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Pirmadienį Maskvos prokuratūra pranešė nurodžiusi A. Navalno regioniniams biurams nutraukti veiklą, kol teismas priims sprendimą dėl jos pateikto  prašymo.

A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas išvakarės paskelbė prokuratūros prašymą uždrausti FBK ir Piliečių teisių gynimo fondui (FZPG) naudotis valstybės, savivaldybių ir kitomis žiniasklaidos priemonėmis, taip pat skelbti medžiagą internete, dalyvauti rinkimuose ir referendumuose; naudotis banko indėliais, išskyrus tuos, kurie naudojami atsiskaitymams, susijusiems su šių organizacijų ūkine veikla, atlyginant nuostolius (žalą), atsiradusius dėl jų veiksmų, mokant mokesčius, rinkliavas ar baudas ir atsiskaitant pagal darbo sutartis.

Regioniniai biurai pranešė nedelsiant stabdantys savo veiklą, kad apsaugotų savo darbuotojus ir šalininkus.

FBK tiria įtariamą aukšto rango pareigūnų korupciją ir skelbia savo tyrimų rezultatus dažnai platformoje „YouTube“ prie jų pridėdamas filmuotą medžiagą.

A. Navalno regioniniai biurai pritaria jo korupcijos tyrimams ir palaiko siūlomą balsavimo strategiją, raginant rinkėjus atiduoti balsus už tuos kandidatus, kurie turi didžiausią galimybę nugalėti Kremliui palankius savo varžovus.

44 metų opozicionierius buvo suimtas sausį,  grįžęs į Rusiją iš Vokietijos,  kur jis keletą mėnesių gydėsi dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl to išpuolio A. Navalnas kaltina Kremlių, kuris jam metamus kaltinimus neigia.

Kremliaus kritikui buvo skirta pustrečių metų įkalinimo bausmė už lygtinio nuosprendžio sąlygų pažeidimus, kol jis gydėsi užsienyje. Ankstesnė lygtinė bausmė jam buvo paskirta 2014 metais byloje dėl grobstymo. Jis ir jo sąjungininkai šiuos kaltinimus vadina sufabrikuotais dėl politinių motyvų.

A. Navalnui sugrįžus į Rusiją valdžia didina spaudimą jo sąjungininkams, daugelis jo padėjėjų buvo privesti išvykti iš šalies arba jiems buvo skirtas namų areštas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O gaila.... pasaulis būtų ramesnis.

Anonimas

Anonimas portretas
Laikas ta šlykštų artistą nusiųsti į amžinosios medžioklės plotus. Įdomu, Lietuva gedulą paskelbtų? Kelioms savaitėms?

Nieko sau

Nieko sau portretas
Tas žmogėnas tikras supermenas. Tik ką merdėjo ir reikalavo medikų pagalbos, badavo, o jau pavojaus gyvybėj nebėra, tiesiog žmogaus organizmo galimybių stebuklas. "Nuodytas, "badavęs" "nukankintas "teismo procesų, "kovotojas už žmogaus teises Rusijoje" pagaliau vėl sveikas ir galės toliau sėkmingai leisti laiką kolonijoje, kur jam ir vieta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių