Pereiti į pagrindinį turinį

Rusų oligarchų kišenėje

2008-10-23 09:00
Rusų oligarchų kišenėje
Rusų oligarchų kišenėje / AFP nuotr. Pasireiškė: rusų turtuolio O.Deripaskos vardas Didžiojoje Britanijoje figūruoja jau dviejuose politiniuose skandaluose.

Gandai, kad rusai nusipirko Londoną, ne iš piršto laužti. Didžiosios Britanijos konservatorių partija aktyviai siekė su Kremliumi siejamo Rusijos oligarcho paramos.

Prisipažino tik iš dalies

Konservatorių atstovas finansų klausimais George'as Osborne'as, artimiausias partijos lyderio Davido Camerono sąjungininkas, dar antradienį pripažino, kad buvo penkis kartus susitikęs su rusų turtuoliu Olegu Deripaska.

Bet jis paneigė, kad iš jo prašė pinigų partijai ar jų gavo. Žiniasklaida įvardija 50 tūkst. svarų (210 tūkst. litų) sumą.

Konservatorių partija taip pat patvirtino, kad jos atstovai buvo susitikę su rusų oligarchu, bet apie pinigus neva nebuvę jokios kalbos.

Kalbėjosi daug kartų

Natas Rothschildas, turtingos bankininkų dinastijos palikuonis ir O.Deripaskos bei G.Osborne'o draugas, vakar paneigė šiuos žodžius.

Kaip teigia N.Rothschildas, rugpjūčio 24 d. jis su G.Osborne'u ir už konservatorių lėšų rinkimą atsakingu Andrew Feldmanu aptarė galimybę, kad Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi O.Deripaskos bendrovė "Leyland DAF" skirs partijai pinigų. Tas susitikimas esą įvyko finansininko viloje Graikijoje, Kerkyros saloje, o vėliau apie tai buvo kalbama minėto ruso jachtoje.

Pasak N.Rothschildo, pokalbis vyko dalyvaujant draudimo fondo vadybininkui Jamesui Goodwinui iš Niujorko, jis yra dirbęs buvusio JAV prezidento Billo Clintono padėjėju. J.Goodwinas taip pat prisimena, kad laive trumpam iškilo O.Deripaskos bendrovės Jungtinėje Karalystėje pinigų skyrimo Konservatorių partijai tema.

N.Rothschildas pridūrė, kad vėliau tą patį vakarą, per vakarienę, "ponas Osborne'as domėjosi, ar būtų galima tokią paramą užsitikrinti ir kaip". Pasak jo, dar kartą šis klausimas iškilo rugsėjo viduryje, jam telefonu kalbantis su A.Feldmanu.

Pagal Jungtinės Karalystės įstatymus tik asmenys, įtraukti į Didžiosios Britanijos rinkėjų sąrašus, ir tik teisėtos britų firmos gali skirti pinigų šalies politinėms partijoms.

Įkliuvo ir eurokomisaras

Tai ne pirmas skandalas dėl britų politikų įtartinų ryšių su šiuo rusų oligarchu. Lordas Peteris Mandelsonas, buvęs ES prekybos komisaras, praėjusį mėnesį grąžintas į ministro pirmininko Gordono Browno vyriausybę ir dirbantis joje verslo reikalų sekretoriumi, taip pat sulaukė klausimų dėl ryšių su O.Deripaska.

Spaudoje pasirodžiusius įtarimus dėl galimo interesų konflikto P.Mandelsonas pavadino "100 procentų neteisingais". Bet konservatoriai ragina jį pasiaiškinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų