Ryga: Rusijoje platinami raginimai vykdyti kibernetines atakas prieš Latviją

Įvairiuose Rusijos tinklapiuose ketvirtadienį buvo išplatinti raginimai vykdyti kibernetines atakas prieš Latviją, o tokių bandymų jau užfiksuota, pareiškė viena aukšto rango latvių gynybos pareigūnė.

Kaip televizijai TV3 sakė Gynybos ministerijos parlamentinė sekretorė Baiba Bliodniecė, šalies kibernetinio saugumo agentūra CERT.LV yra pasirengusi reaguoti į potencialius incidentus. Ji taip pat paragino bendroves didinti atsparumą tokioms atakoms.

Pasak B. Bliodniecės, kibernetinės atakos prieš Latviją padažnėjo Rusijai įsiveržus į Ukrainą, o gegužės 9–10 dienomis dar labiau suintensyvėjo.

CERT.LV vadovė Baiba Kaškina savo ruožtu nurodė, kad Latvija yra patekusi į programišių kolektyvo „Killnet“ akiratį. Iš pradžių jo taikinių sąraše buvo tik valstybinės institucijos, tačiau išvakarėse buvo paskelbtas platesnis, maždaug 100 taikinių sąrašas, apimantis ir finansų bei transporto įstaigas ir net vieną sporto klubą.

Pranešama, kad dažniausiai rengiamos svetainių prieinamumą blokuojančios DDoS atakos; jos gana lengvai pašalinamos, bet gali būti vykdomos ilgą laiką.

B. Kaškinos duomenimis, kad kol kas kibernetinių išpuolis poveikis – minimalus. Šiuo metu labiausiai paveikta yra svetainė ziedot.lv, tačiau netrukus turėtų būti visiškai atkurtas ir jos veikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių