S. Aleksijevič išvyko į Vokietiją, pranešė jos padėjėja

Nobelio literatūros premijos laureatė Sviatlana Aleksijevič ankstų pirmadienio rytą išvyko į Vokietiją, tačiau ši jos kelionė niekaip nesusijusi su Koordinacinės tarybos, kurios prezidiumui ji priklauso, atžvilgiu iškelta baudžiamąja byla, pranešė rašytojos padėjėja Taciana Tiurina.

Ją cituoja naujienų portalas tut.by.

„Kodėl Sviatlana Aliaksandrovna turėtų išvykti iš savo šalies visam laikui? Nieko panašaus, ji išvyko savo asmeniniais reikalais. Ji turi suplanavusi susitikimų, [planuoja dalyvauti] knygų mugėje Švedijoje, Sicilijoje jai įteiks apdovanojimą“, – nurodė S. Aleksijevič padėjėja.

Kaip pranešė „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“, 72-ejų rašytoja vyksta planinio patikrinimo pas gydytoją, kuris seniai ją konsultuoja.

„Po mėnesio ji sugrįš į Baltarusiją. Ji nemeta savo veiklos kaip Koordinacinės tarybos narė“, – naujienų agentūrai AFP sakė jos draugė Maryja Voitešonok.

Rusų kalba rašanti S. Aleksijevič savo knygose pasakoja apie sovietų laikus, taip pat Antrąjį pasaulinį karą ir Černobylio katastrofą. Ji taip pat nevengė viešų pasisakymų prieš Aliaksandrą Lukašenką.

Tuo metu, kai 2015 metais rašytojai buvo skirta Nobelio literatūros premija, jos knygos net nebuvo išleistos Baltarusijoje.

S. Aleksijevič vaidmuo opozicijoje yra simbolinis, iki šiol ji nedalyvavo opozicinės Koordinacinės tarybos posėdžiuose.

Praėjusį mėnesį rašytoja atsisakė duoti parodymus tyrėjams, iškvietusiems ją apklausai kaip liudininkę, kai buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl įtariamų opozicijos bandymų perimti valdžią.

Baltarusijoje jau antrą mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas A. Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Koordinacinė taryba buvo įsteigta siekiant užtikrinti taikų valdžios perdavimą, pagrindinei opozicijos kandidatei Sviatlanai Cichanouskajai nepripažinus A. Lukašenkos perrinkimo šeštai kadencijai.

Į Koordinacinės tarybos prezidiumą įėjo S. Aleksijevič, tarptautinio tarpininkavimo paslaugų bendrovės įkūrėja Lilija Vlasava, Minsko traktorių bendrovės (MTZ) streiko komiteto pirmininkas Siarhejus Dyleuskis, teisininkas Maksimas Znakas, S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, prie rinkimų neprileisto kandidato Viktaro Babarykos štabo koordinatorė Maryja Kalesnikava ir buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktorius Pavelas Latuška.

A. Lukašenkos vyriausybė Koordinacinę tarybą kaltina antikonstituciniais veiksmais ir dėl jų iškėlė bylą, numatančią iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Lig šiol visi Tarybos prezidiumo nariai, išskyrus S. Aleksijevič ir S. Dyleuskį, yra sulaikyti arba pasitraukė į užsienį.

Anksčiau šį mėnesį buvo pranešta, kad nežinomi asmenys bando patekti į S. Aleksijevič butą. Siekdami apsaugoti rašytoją nuo galimo sulaikymo, pas ją atvyko Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių diplomatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alternatyva

Alternatyva portretas
Koks nuostolis... Atima iš Linkevičiaus lietuviškus prioritetus: ši Madam, Navalnas - į Vokietiją, dalis bėglių - į Lenkiją... Makronas pasiuntė kalbėtis su Rusija... Landsbergis jau užkimo begąsdindamas su Rusija. Lietuva paliekama užribyje. Kaip išgyvensime?

Anonimas

Anonimas portretas
Paskutinė žiurkė paspruko iš skęstančio laivo. Reiškia, laivui galas. Perversmas žlugo galutinai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių