Pereiti į pagrindinį turinį

S. Fuele: Kijevas daug praras, jei nebus pasirašyta Asociacijos sutartis su ES

2013-11-22 21:15
BNS inf.
AFP nuotr.

Europos Sąjunga (ES) yra pasirengusi atnaujinti pasirengimą Asociacijos sutarties su Ukraina pasirašymui, kai tik Kijevas bus tam pasirengęs, sakė ES plėtros komisaras Stefanas Fuele (Štefanas Fiulė).

„ES bus pasirengusi atnaujinti pasirengimą Asociacijos sutarties pasirašymui, kai tik Ukraina deklaruos savo pasirengimą tęsti judėjimą politinės asociacijos ir ekonominės integracijos su ES link savo žmonių labui“, – sakė St.Fule interviu ukrainiečių laikraščiui „Dzerkalo tyžnia“.

„Durys lieka atviros Asociacijos sutarties pasirašymui ateityje, kai tik tam bus sukurtos būtinos sąlygos“, – sakė jis.

Pasak St.Fuele, ES įsidėmėjo Ukrainos vyriausybės sprendimą sustabdyti pasirengimą sutarties su ES pasirašymui. Jis pridūrė, kad tokį žingsnį Ukraina žengė reaguodama į virtinę Rusijos veiksmų, kurie nulėmė didelį dvišalės prekybos sumažėjimą ir ekonomines problemas daugeliui Ukrainos piliečių.

„Šie veiksmai buvo be pagrindo, nes Rusija taip pat turės naudos iš naujų galimybių, kurias sukuria Asociacijos sutartis“, – pažymėjo St.Fuele.

Jo teigimu, laisvosios prekybos su ES zonos sukūrimas nevertė Kijevo rinktis tarp dviejų rinkų.

„Jie neturi rinktis tarp Rusijos ir ES, ir niekas neprašė Ukrainos atsisakyti tradicinio laisvosios prekybos susitarimo su Rusija“, – sakė St.Fuele.

Europos Komisija išreiškė apgailestavimą, kad Ukrainos vyriausybė priėmė tokį sprendimą kelios dienos prieš viršūnių susitikimą Vilniuje.

Komentuodamas ekonominius nuostolius, kurių Ukraina esą gali patirti pasirašiusi sutartį, St.Fuele sakė, kad modernizavimas ir investicijos visuomet žengia drauge.

St.Fuele taip pat pasmerkė pastarojo meto spėliones, kad Ukraina modernizavimo proceso metu esą gali patirti nuostolių.

„Deja, yra atvirkščiai – sprendimas sustabdyti pasirengimą reikš nuostolius. Naujos galimybės šaliai ir jos žmonėms vėluos“, – sakė jis.

St.Fuele pabrėžė, kad Asociacijos sutartis gali sustiprinti Ukrainos suverenitetą ir padėti pademonstruoti jos potencialą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų