S. Lavrovas apkaltino Vakarus siekiant išprovokuoti karinį konfliktą Ukrainoje

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, šeštadienį kalbėdamasis telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu), pareiškė, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai nori išprovokuoti konfliktą Ukrainoje, pranešė Užsienio reikalų ministerija Maskvoje.

Rusija pastaraisiais mėnesiais sutelkė prie sienų su Ukraina dešimtis tūkstančių karių, todėl Vakarų šalys nuogąstauja, kad Maskva gali įsiveržti į provakarietišką kaimynę. Prieš aštuonerius metus Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Maskva neigė planuojanti invaziją, bet pateikė Vakarams virtinę reikalavimu, įskaitant spaudimą uždrausti Ukrainai įstoti į NATO.

„Ministras pabrėžė, kad JAV ir jų sąjungininkių surengta propagandos kampanija apie „Rusijos agresiją“ prieš Ukrainą siekia provokacinių tikslų, skatindama Kijevo valdžią sabotuoti Minsko susitarimus ir imtis pražūtingų mėginimų „Donbaso problemą“ spręsti jėga“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame turimas galvoje Kijevo konfliktas su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje ir susitarimai, turėję padėti jį užbaigti.

Pasak S. Lavrovo, „Vašingtono ir Briuselio reakcija į mūsų jiems perduotus Rusijos ir Amerikos sutarties ir susitarimo su NATO dėl saugumo garantijų projektus ignoruoja mums esminius punktus, visų pirma dėl Aljanso tolesnio nesiplėtimo ir puolamųjų ginkluotės sistemų nedislokavimo arti Rusijos sienų“, sakoma URM pranešime.

„Buvo pabrėžta, kad šie klausimai užima centrinę vietą vertinant iš JAV ir NATO mūsų gautus dokumentus, apie ką taip pat bus informuoti kolegos“ Vakaruose, nurodė ministerija.

S. Lavrovas taip pat „priminė, jog neleistini veiksmai, pažeidžiantys aukščiausiu lygiu priimtus įsipareigojimus dėl nedalomo saugumo Euroatlantiniame regione“.

Antony Blinkenas (kairėje) ir Sergejus Lavrovas (dešinėje)/Scanpix nuotr.

A. Blinkenas savo ruožtu sakė S. Lavrovui, kad išlieka „atviri“ diplomatiniai kanalai, turintys padėti užkirsti kelią konfliktui Ukrainoje, bet Maskva privalo deeskaluoti padėtį, nurodė JAV Valstybės departamentas.

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą „vestų prie ryžtingo, didelio masto ir vieningo transatlantinio atsako“, sakoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o (Nedo Praiso) pranešime.

Rusijos ir JAV diplomatijos vadovų pokalbis telefonu įvyko ruošiantis vėliau šeštadienį turintiems įvykti Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbiams su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusai

Rusai portretas
yra aukščiausio lygio provokacijų profesonalūs meistrai!

ALGIS

ALGIS portretas
URODE, o kas traukia karines pajėgas į pasienį , jūs niekada ''nekalti'' , dievo avinėliai .

Okupantu kliedesiai??jau mokina visa pasauli

Okupantu kliedesiai??jau mokina visa pasauli portretas
Kaip kam elgtis,ir kaip gyvent?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių