Tbilisyje dešimtys tūkstančių žmonių dalyvauja M. Saakašvilio palaikymo demonstracijoje

Sakartvelo sostinėje dešimtys tūkstančių žmonių ketvirtadienį susirinko reikalauti, kad būtų paleistas įkalintas eksprezidentas ir opozicijos lyderis Michailas Saakašvilis.

Skanduojantys „Miša!“ ir mojuojantys vėliavomis demonstrantai pripildė Tbilisio centrinę Laisvės aikštę ir Rustavelio prospektą. Pasak vieno naujienų  agentūros AFP korespondentų, į demonstraciją susirinko daugiau kaip 50 tūkst. žmonių.

M. Saakašvilis, Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) įkūrėjas, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, slapta sugrįžo į Sakartvelą prieš spalio 2-ąją vykusius vietos valdžios rinkimus, bet netrukus jis buvo suimtas ir įkalintas.

Kalėjime jis paskelbė bado streiką, ir dabar gydytojai reiškia susirūpinimą dėl blogėjančios jo sveikatos būklės.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų M. Saakašvilis  2018 metais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.  M. Saakašvilis savo ruožtu tuos kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Nuo ketvirtadienio ryto į Tbilisį važiavo ne vieno kilometro ilgio automobilių kolonos, gabenančios M. Saakašvilio šalininkus, pranešė nepriklausoma televizija „Pirveli“.

Prie parlamento pastato prieš protestą autobusais buvo suvežtos riaušių policijos pajėgos, paskelbė kitas privatus televizijos kanalas.

M. Saakašvilio advokatas Nika Gvaramija perskaitė eksprezidento kreipimąsi į minią ir paragino „sunaikinti“ jo pagrindinį varžovą – įtakingą verslo magnatą Bidziną Ivanišvilį.

„Sakartvelas turi grįžti į savo provakarietišką kelią ir tapti demokratijos, reformų ir vystymosi švyturiu, – sakoma laiške. – Atėjo laikas išgelbėti Sakartvelą mūsų tautos vienybe ir susitaikymu.“

M. Saakašvilis ragina savo šalininkus mobilizuotis prieš B. Ivanišvilį, kuris įkūrė dabartinę valdančiąją partiją „Sakartvelo svajonė“ ir yra laikomas svarbiausiu sprendimų priėmėju šalyje.

Kontroversija dėl rinkimų

M. Saakašvilis neteko Sakartvelo pilietybės po to, kai gavo pilietybę Ukrainoje, kur vadovavo už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo daryti spaudimą, kad M. Saakašvilis būtų paleistas.

Tačiau Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis atmetė M. Saakašvilio perdavimo Ukrainai galimybę pareiškęs, kad „Saakašvilis atliks visą bausmę, o tada, žinoma, galės grįžti į Ukrainą“.

„Saakašvilis turėjo palikti politiką arba mes turėjome jį suimti“, – toks buvo premjero pareiškimas per televiziją, sukėlęs daugelio pasipiktinimą.

Dabartinės Sakartvelio vyriausybės vykdomas M. Saakašvilio ir jo daugelio sąjungininkų baudžiamasis persekiojimas kelia Vakarų nerimą. Jungtinės Valstijos užsiminė apie galimas sankcijas Tbilisio pareigūnams dėl blogėjančios demokratijos padėties Sakartvele.

M. Saakašvilio suėmimas pagilino užsitęsusią politinę krizę šalyje, kur opozicinės partijos viešai pasmerkė masišką balsų klastojimą per praėjusių metų parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo „Sakartvelo svajonė“.

Eksprezidentas į tėvynę grįžo prieš pat vietos valdžios rinkimu, kuriuos, anot stebėtojų, temdė daugelio žerti kaltinimai dėl kandidatams daromo spaudimo.

Šiuos rinkimus lengvai laimėjo valdančioji partija, bet opozicija „Sakartvelo svajonę“ kaltina klastojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Jankiai doleriukų mestelėjo suirutei kelti, nes Gruzija tapo nepaklusni.

LIETUVOS PURVASKLAIDAI...

LIETUVOS PURVASKLAIDAI... portretas
Aiškinu purvasklaidai. Lietuvos tautybės pilietis - lietuvis. Ukrainos - ukrainietis. Estijos - estas ir t.t. Kodėl Saakašvilį vadina gruzinu, o ne sakartvelu?...Be to - visame pasaulyje ta valstybė vadinama Gruzija arba Džordžija.

.

. portretas
lietuvos draugas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių