Pereiti į pagrindinį turinį

Sakartvelo valdančioji partija inicijuoja prezidentės S. Zurabišvili apkaltos procedūrą

2023-09-01 16:21
BNS inf.

Sakartvelo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ inicijuoja prezidentės Salomės Zurabišvili apkaltos procedūrą, penktadienį pranešė šios politinės jėgos lyderis Iraklis Kobachidzė.

Scanpix nuotr.

Toks sprendimas priimtas opozicijai sunerimus, kad Tbilisis vėl nusisuka nuo Europos ir pradeda stiprinti ryšius su Rusija.

Apie tai skelbia Sakartvelo žiniasklaida, tarp jų – nepriklausoma televizija „Mtavari“.

Tokio sprendimo priežastis – su vyriausybe nederinta prezidentės kelionė į Europą. Išvakarėse I. Kobachidzė apkaltino S. Zurabišvili Sakartvelo konstitucijos pažeidimu.

Prezidento apkaltai reikia 100 parlamento narių balsų. „Sakartvelo svajonė“ tokio balsų skaičiaus neturi.

Kaip pranešama, šią savaitę paaiškėjo, kad Vyriausybės administracija nesuderino 10 S. Zurabišvili užsienio kelionių. Vyriausybės administracija pareiškime nurodė, kad pagal konstituciją prezidentas „reprezentacinius įgaliojimus užsienio santykiuose vykdo tik gavęs Sakartvelo vyriausybės sutikimą, o už šalies užsienio politikos įgyvendinimą atsakinga Vyriausybė“.

Jei apkalta bus sėkminga, nuo 2018 metų prezidento, kurio vaidmuo iš esmės reprezentacinis, pareigas einanti S. Zurabišvili gali būti nušalinta nuo pareigų.

Partijos politinės tarybos posėdyje priėmėme sprendimą pradėti apkaltos procedūrą Sakartvelo prezidentei.

„Partijos politinės tarybos posėdyje priėmėme sprendimą pradėti apkaltos procedūrą Sakartvelo prezidentei“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė valdančiosios partijos pirmininkas Iraklijus Kobachidzė.

Jis apkaltino prezidentę „užmerkus akis prieš šiurkščius konstitucijos pažeidimus“ ir sakė, kad per kelias ateinančias dienas iš įstatymų leidėjų bus renkami parašai dėl prezidentės apkaltos.

Nors S. Zurabišvili dar nekomentavo šio pranešimo, netrukus po I. Kobachidzės pareiškimo jos oficialioje „Instagram“ paskyroje buvo paskelbta nuotrauka, kurioje prezidentė užfiksuota besišypsanti traukinyje.

Sakartvelas, buvusi sovietinė šalis Kaukaze, jau daugelį metų siekia integruotis į Europos Sąjungą, o šis procesas paspartėjo po 2008 metais įvykusio trumpo karo su Rusija.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) penktadienį susitiko su Sakartvelo lydere, kad dar kartą patvirtintų bloko įsipareigojimą atverti Sakartvelui kelią į Europą ir atkreiptų dėmesį į reformas, kurias šalis turi įgyvendinti, pranešė Europos Vadovų Taryba.

Tarybos sprendimą suteikti Sakartvelui ES šalies kandidatės statusą Ch. Michelis pavadino „istorine galimybe, kurios nevalia praleisti“.

Nors Maskvos ir Tbilisio santykiai daugelį metų buvo atvirai priešiški, Sakartvelo vyriausybė, vadovaujama ministro pirmininko Iraklio Garibašvilio, per pastaruosius metus ėmėsi suartėjimo veiksmų.

Kovą Sakartvelą sukrėtė protestai po to, kai vyriausybė pritarė įstatymo projektui dėl užsienio agentų, o gegužę atnaujino tiesioginius skrydžius iš Rusijos į Sakartvelą ir sulaukė ES pasmerkimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų