Šaltinis parlamente: Vokietija planuoja įsigyti naikintuvų F-35 ir „Eurofighter“

Vokietija, reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą ir siekdama modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas, planuoja įsigyti iki 35 JAV bendrovės „Lockheed Martin“ naikintuvų F-35 ir 15 naikintuvų „Eurofighter“, pirmadienį pranešė šaltinis parlamente.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, kuriuos patvirtino šaltinis, F-35 pakeistų kelių dešimtmečių senumo lėktuvus „Tornado“, kurie vieninteliai gali nešti JAV branduolinius ginklus.

F-35, laikomas moderniausiu koviniu orlaiviu pasaulyje, dėl savo unikalios formos ir dangos yra sunkiai susekamas priešo radarų.

Pranešama, kad papildomi naikintuvai „Eurofighter“, kuriuos Vokietija planuoja įsigyti, bus naudojami per kitas operacijas, įskaitant elektroninę karybą ir palydos misijas. Šiuos orlaivius gamina konsorciumas, į kurį įeina ir europiečių korporacija „Airbus“.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) praėjusį mėnesį pažadėjo skirti 100 mlrd. eurų specialiajam savo ginkluotųjų pajėgų fondui ir tokiu būdu padidinti savo išlaidas gynybai iki daugiau kaip 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Didinamos išlaidos reiškia esminį posūkį didžiausiai Europos ekonomikai, priverstai pergalvoti gynybos finansavimo politiką, iš dalies nulemtą istorinės kaltės dėl Antrojo pasaulinio karo.

Vokietija yra sulaukusi kritikos už tai, kad nepakankamai investuoja į savo gynybą.

Pokyčius Vokietijos pozicijoje nulėmė į Europos žemyną sugrįžęs karas, prasidėjęs Rusijai vasario 24 dieną įsiveržus į kaimyninę Ukrainą. Šis įvykis sukrėtė Vokietijos saugumo jausmą, o šalies ginkluotųjų pajėgų būklė atsidūrė neigiamo dėmesio centre.

Tačiau F-35 įsigijimas kelia klausimų dėl bendro Europos naikintuvo, kuriamo kartu su Ispanija ir Prancūzija, ateities.

Šis lėktuvas, žinomas kaip „Future Combat Air System“ (FCAS), iki 2040 metų turėtų pakeisti prancūziškus naikintuvus „Rafale“, taip pat Vokietijos ir Ispanijos gamybos orlaivius „Eurofighter“.

Vasario pabaigoje O. Scholzas pamėgino išsklaidyti nuogąstavimus, kad projektas gali tapti nereikalingu, teigdamas, kad bendra Europos šalių iniciatyva yra „absoliutus prioritetas“.

„Man svarbu... kad naujos kartos kovinius lėktuvus ir tankus kurtume bendradarbiaudami su partneriais Europoje“, – pabrėžė kancleris.

Pasak O. Scholzo, vokiečių ginkluotosios pajėgos (Bundesveras) taip pat turi artimiausiu metu pakeisti savo „Tornado“ flotilę, nes šie naikintuvai tapo „pasenę“.


Šiame straipsnyje: Volietijakaras UkrainojenaikintuvaiF-35Eurofighter

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių