Sąmokslo prieš Juodkalniją atomazga: rusų žvalgų duetas nuteisti už akių

  • Teksto dydis:

Dėl įtariamo Rusijoje inicijuoto sąmokslo, siekiant nuversti teisėtą Juodkalnijos valdžią, nužudyti jos tuometį premjerą Milo Džiukanovičių ir sutrukdyti šaliai įstoti į NATO, Podgoricoje nuteisti 14 žmonių, tarp jų – du rusų žvalgybininkai.

Nuteisti ir už akių

Skandalingas ir sudėtingas teismo procesas truko pusantrų metų. Perversmo organizatoriai buvo suimti 2016-ųjų spalio 16-ąją – tą pačią dieną, kai šalyje vykstant rinkimams planuota suorganizuoti riaušes, užimti parlamentą ir nužudyti anuometį Vyriausybės vadovą, dabartinį prezidentą M.Džiukanovičių.

Bausmes sąmokslininkai išgirdo gegužės 9-ąją.

Dviem rusams, kuriuos prokurorai vadina žvalgybos pareigūnais, už akių buvo skirtos 12 ir 15 metų įkalinimo bausmės: Juodkalnijos prašymu "Interpolas" yra paskelbęs jų tarptautinę paiešką.

Taip pat nuteisti keli serbai, įskaitant buvusį Serbijos žandarmerijos vadovą, generolą Bratislavą Dikičių, – jam skirta aštuonerių metų kalėjimo bausmė. Septyneriems metams nuteistas Nemanja Rističius, užfiksuotas bendraujantis su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kai šis lankėsi Belgrade.

Prorusiškos opozicijos lyderiams Andrijai Mandičiui ir Milanui Knezevičiui paskirtos penkerių metų įkalinimo bausmės už priklausymą nusikalstamai organizacijai, kurios tikslas buvo sutrukdyti Juodkalnijai įstoti į NATO.

Demokratinio fronto vertėjo Ananijos Nikičiaus byla atskirta. Šiuo metu Rusijoje besislapstantį veikėją 2017 m. spalį Rusijos valdžios institucijos atsisakė išduoti Juodkalnijai.

Dar vienas bylos veikėjas, Serbijos pilietis Branka Miličius, nuo arešto pasislėpė Serbijos ambasadoje Podgoricoje. Du jo tėvynainiai – Nemanjė Rističius ir Predragas Bogičevičius – nuteisti už akių.

Prieš paskelbiant nuosprendį Juodkalnijos opozicinis Demokratinis frontas perspėjo, kad jo lyderių nuteisimas galėtų "neatitaisomai destabilizuoti Juodkalniją".

Nuo pat teismo proceso pradžios prieš pusantrų metų prorusiška opozicija jį smerkė kaip "surežisuotą politinį teismą" ir vyriausybės remiamą "raganų medžioklę" siekiant sunaikinti jų politinę stovyklą.

"Be šio vadinamojo valstybės perversmo režimas šiandien tikrai būtų opozicijoje", – kovą baigiantis teismo procesui pareiškė A.Mandičius. Jis apkaltino M.Džiukanovičių pasinaudojus "antirusiškos isterijos banga ir atakavus" savo oponentus.

Rimti ketinimai

Oficialaus tyrimo metu nustatyta, kad abu rusai nuo 2016 m. pradžios telkė nusikalstamą grupuotę, kuri veikė Rusijos, Serbijos ir Juodkalnijos teritorijoje. Maskva neigė bet kokias sąsajas su sąmokslu, tačiau tyrimo metu surinkta pakankamai įrodymų apie jų ryšius su Rusijos karine žvalgyba.

Šioje byloje kaip Eduardas Šyšmakovas ir Vladimiras Popovas figūruojantys Rusijos piliečiai laikomi neįvykusio sąmokslo organizatoriais.

Remdamiesi serbų nacionalistais jie turėjo išprovokuoti kraujo praliejimą Podgoricoje, užimti parlamentą ir nužudyti M.Džiukanovičių. Be to, turėjo užtikrinti opozicinės partijos "Demokratinis frontas", kuri pasuktų Juodkalnijos užsienio politikos laivą nuo vakarų krypties rytų link, atėjimą į valdžią.

Pagrindinis Juodkalnijos tyrėjų informacijos šaltinis – teisėsaugai pasidavęs, specialiojo liudytojo statusą įgijęs serbų nacionalistas Aleksandro Sindželičius.

Be to, daug medžiagos tyrėjams suteikė Serbija: telefoninių pokalbių įrašus, vaizdo medžiagos, kurioje įamžinti su A.Sindželičiumi bendraujantys rusų agentai, pas sąmokslo dalyvius rastą ekipuotę ir specialios paskirties įrangą. Tiesa, tyrimo metu su Juodkalnija noriai bendradarbiavusi Serbija atsisakė pastarajai išduoti byloje figūruojančius asmenis.

Pavardė pagal pageidavimą

Juodkalnijos specialiojo prokuroro teigimu, nustatyta, kad pagrindinis sąmokslininkų organizatorius buvo E.Šyšmakovas, kurio biografija – įspūdinga.

Žinoma, kad jis studijavo Rusijos gynybos ministerijos karo diplomatinėje akademijoje, kuri specializuojasi rengdama karinius diplomatus (atašė) ir karinės žvalgybos pareigūnus. Akademijos adresu buvo užregistruotas E.Šyšmakovo automobilis.

Asmuo su E.Šyšmakovo pavarde buvo įtrauktas į Rusijos ambasados Lenkijoje darbuotojų sąrašą: dirbo karinio laivyno atašė, buvo Rusijos karinio atašė padėjėju. 2014 m. po nesėkmingo bandymo užverbuoti šios šalies armijos karininką jis buvo išsiųstas iš šalies.

2016 m. E.Šyšmakovas gavo naują užsienio pasą – šįkart E.Širokovo pavarde, ir atsidūrė Serbijoje.

Lygiagrečiai su teisėsauga savą tyrimą atlikusiai žiniasklaidai užkliuvo iškalbinga detalė: E.Širokovo vardu išduoto paso duomenys labai panašūs į garsiausių pastarojo meto antiherojų iš Rusijos, žvalgybininkų, bandžiusių nunuodyti Solsberyje (Didžiojoje Britanijoje) gyvenantį buvusį kolegą su dukra, paso numerį.

Įtartini sutapimai

"Bellingcat" ir "The Insider" tyrėjų duomenys atskleidžia, kad tikrasis kito sąmokslo organizatoriaus iš Rusijos Vladimiro Popovo vardas – Vladimiras Moisejevas. Šia pavarde 2009 m,. jam buvo išduotas užsienio pasas, šiuo vardu yra paskelbta ir jo tarptautinė paieška.

Sąsąjų su Solsberio turistais vadinamais "Novičiok" nuodytojais turi ir šis Rusijos karinės žvalgybos darbuotojas. Anot oficialių šaltinių, 2015 m. su šeima iš bendrabučio jis persikraustė į tą patį namą, kuriame vos keliais mėnesiais anksčiau apsigyveno ir Aleksandras Miškinas (dar žinomas kaip Aleksandras Petrovas) – vienas dviejų Sergejaus Skripalio ir jo dukters nuodytojų.

Gimė V.Moisejevas Pivkino kaime Kurgano srityje 1980 m. gegužės 29-ąją. Fikltyviame pase nurodyta gimimo data ir tėvavardis, beje, sutampa tiek su E.Šyšmakovo, tiek su A.Miškino duomenimis.

Po karinės tarnybos V.Moisejevas įstojo mokytis į Tiumenės aukštąją karo inžinerijos vadų mokyklą, kurią baigė turėdamas leitenanto laipsnį.

2000 m. pabaigoje V.Moisejevas persikėlė į Maskvą ir baigė specialiojo parengimo kursą kariniame dalinyje Nr.48427, priklausančiame Karinės žvalgybos specialiosioms pajėgoms. 2008 m. šis pulkas aktyviai dalyvavo Rusijos ir Gruzijos karuose.

Naudodamasis savo tikruoju vardu V.Moisejevas paprastai skrisdavo tik į tėvynę, o kaip V.Popovas jis keliavo po Europą – daugiausia į Balkanų šalis, Turkiją.

Ryžosi pralieti kraują

Pagrindine rusus ir samdomus maištininkus jungianti grandis – serbų nacionalistas A.Sindželičius, kurį laiką kovojęs Ukrainos separatistų pusėje.

Prokuratūros duomenimis, rusų agentai sumokėjo A.Sindželičiui 200 tūkst. eurų, kad šis pasamdytų iki 50 žmonių ir parūpintų ginklų.

Pradėjus tyrimą serbas pripažino, kad su rusų nacionalistais prisistačiusiais E.Šyrokovu ir V.Popovu jis susitiko 2016 m. Maskvoje.

Sąmokslininkų galvose subrandintas neįmantrus planas įnešti sumaišties į Balkanus ir perrašyti Juodkalnijos istoriją. 2016 m. spalio 16-osios, rinkimų dienos, vakare viena maištininkų grupė, užsimaskavusi kaip policijos pareigūnai, turėjo įsibrauti į parlamentą. Antroji grupė turėjo veikti protestuojančios opozicijos būryje. Trečioji nukreipti policijos specialiųjų pajėgų dėmesį ir jas neutralizuoti. Signalą vykdyti planą turėjo duoti būtent antroji grupė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagal viska

Pagal viska portretas
Svarbiausia pagal straipsni ne nuversti vadžia o sutrugdyti istoti i NATO:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių