Saugios užuovėjos adresas: Naujoji Zelandija, požeminis bunkeris

Nuo pražūtingojo koronaviruso labai turtingi amerikiečiai slepiasi po žeme. Ir tai – ne metafora. Bunkeriai, aprūpinti moderniausia išgyventi reikalinga technika, įrengti kitame pasaulio krašte – Naujojoje Zelandijoje.

Spruko nuo viruso

Su "Rising S Co." apsauginių konstrukcijų specialistu vienas Silicio slėnio milijonierius susisiekė dar kovo pradžioje. Pagrindinis amerikietį dominęs klausimas – koks kodas nuo durų jo kelių milijonų dolerių vertės bunkeryje, esančiame Naujojoje Zelandijoje.

Giliai, 3 m gylyje po žeme, įrengta buveine amerikietis niekada nebuvo naudojęsis, todėl negalėjo prisiminti skaičiaus derinio. "Jis dar paklausė apie elektrą ir vandens šildytuvą, ar reikia su savimi pasiimti papildomus vandens bei oro filtrus", – pasakojo Teksase įsikūrusios bunkerio statytojų įmonės generalinis direktorius Gary Lynchas.

Bunkerio savininkas vadovauja San Fransiske įsikūrusiai įmonei, tačiau pats gyvena Niujorke, kuris per kelias dienas tapo pasauliniu koronaviruso epidemijos epicentru. Bijodamas tapti COVID-19 auka, milijonierius prieš pat sienų uždarymą spėjo pasprukti į Naująją Zelandiją. "Kiek žinau, jis vis dar yra ten", – užsienio žiniasklaidai sakė G.Lynchas, kategoriškai atsisakydamas atskleisti amerikiečio tapatybę: klientų vardai – didelė paslaptis.

Mados reikalas

Anksčiau jie pirkdavo vilas Prancūzijos pietuose, dabar veržiasi į Naująją Zelandiją. Ši tarp naujųjų JAV milijonierių paplitusi mada, pasaulį krečiant koronaviruso pandemijai, regis, gavo naują prasmę.

Izoliacija, iki šiol laikyta didžiausiu Naujosios Zelandijos trūkumu, šiuo metu tapo didžiausiu jos privalumu. Šalis yra per toli, kad COVID-19 atkeliautų iš kaimyninės šalies: artimiausią kaimyninę valstybę nuo Naujosios Zelandijos skiria 2 800 km pločio Tasmanijos jūra.

Švari, žalia valstybė, palyginti su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, iš tiesų yra tarsi kitas pasaulis. Saloje gyvena tik 4,9 mln. gyventojų – maždaug ketvirtadalis Niujorko valstijos gyventojų. Naujoji Zelandija garsėja nuostabia gamta, progresyviai mąstančiais politikais ir aukščiausios klasės gydymo įstaigomis.

Šiandien dar galima pridurti, kad Naujoji Zelandija pademonstravo puikius gebėjimus suvaldyti krizę. Šalis labai anksti paskelbė karantiną ir šią savaitę, praėjus beveik penkioms savaitėms po aukščiausiojo laipsnio suvaržymų paskelbimo, pranešė atleisianti karantino diržą per vieną pakopą. Oficialiai skelbiama, kad Naujoje Zelandijoje užfiksuoti 1 472 COVID-19 atvejai, o mirė devyniolika žmonių. JAV vien Niujorke mirė 17,5 tūkst. žmonių.

Paskutinis reisas

Paaštrėjus koronaviruso pandemijai, kriptovaliutų startuolio savininkas Mihai Dinulescu taip pat nusprendė sprukti iš Silicio slėnio ir persikelti į Naująją Zelandiją.

34-erių amerikietis neslepia: kovo 12-ąją jis išsigando, kad kito šanso gali ir nebūti, todėl nusprendė kuo skubiau palikti San Fransiską, namus su visais baldais ir paveikslais, draugus, nusipirko bilietą į artimiausią reisą. Naujosios Zelandijos kryptimi susiruošę keleiviai tądien buvo vieninteliai tuščiame San Fransisko oro uoste.

Po dvylikos valandų buvęs Harvardo universiteto studentas su žmona jau sėdėjo lėktuve, kuris po septynių valandų skrydžio nugabeno juos į Auklandą. Praėjus keturioms dienoms, Naujoji Zelandija uždarė savo sienas.

Dabar M.Dinulescu dirba oro filtrų kaukių kompanijoje "Ao Air". Nuo pandemijos pradžios ši kompanija sulaukė keliolikos JAV technologijų sektoriaus darbuotojų kreipimusi, tačiau M.Dinulescu ir jo verslo partneris iš Naujosios Zelandijos Danas Bowdenas atsargūs: kai kurie amerikiečiai veikiausiai kreipiasi tik norėdami gauti Naujosios Zelandijos vizą. O vienas potencialus investuotojas iš JAV net paklausė, ar galėtų pretenduoti į Naujosios Zelandijos rezidento statusą, jei padidintų savo investicijas į startuolį. Velingtono atsakymas: trejų metų vizą jis galįs gauti už maždaug 10 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (apie 5,6 mln. eurų) investicijas.

Požemis su kino teatru

Globalios katastrofos atvejui, kad ir kokia tik teoriškai tikėtina ji bebūtų, Naujojoje Zelandijoje yra įrengti keli įtvirtinimai. Pavyzdžiui, pasaulinio bunkerių tinklo "Vivos" objektas. Kaip teigia Kalifornijoje registruotos kompanijos įkūrėjas Robertas Vicino, į šiaurę nuo Kraistčerčo esančiame bunkeryje gali tilpti 300 žmonių. Koronakrizei sparčiai gniaužiant savo čiuptuvus, R.Vicino sulaukė dviejų potencialių klientų skambučių: teirautasi dėl galimybės apsigyventi bunkeriuose.

R.Vicino teigimu, JAV Pietų Dakotoje esančiame "Vivos" komplekse jau kuris laikas gyvena 20 šeimų. Čia, buvusios karinės bazės bunkeryje, dydžiu sulig trim ketvirtadaliais Manhatano, gali tilpti 5 tūkst. žmonių. "Vivos" taip pat yra pastačiusi 80 žmonių skirtą bunkerį Indianoje ir rūpinasi 1 000 žmonių skirta pastoge Vokietijoje.

Naujojoje Zelandijoje "Rising S" pastaraisiais metais įrengė apie dešimt privačių bunkerių. Vidutinė tokio statinio kaina – 3 mln. JAV dolerių (2,8 mln. eurų), tačiau gali šoktelėti ir iki 8 mln. dolerių (7,4 mln. eurų), jei klientas pageidauja prabangių vonios, žaidimų kambarių, šaudyklos, treniruoklių salės, kino teatro ar mikroligoninės.

Žmonės nori pabėgti iš pragaro, kuriuo laiko savo šalį, ir mano, kad Naujoji Zelandija yra saugi.

Planas atsargai

Žinoma, persikraustoma ne vien į bunkerius. Antai "PayPal" įkūrėjas, "Facebook" valdybos narys Peteris Thielis už 4,5 mln. svarų sterlingų yra įsigijęs bemaž 200 ha sklypą ežero pakrantėje netoli Vanakos miesto Naujojoje Zelandijoje. Negana to, jis pasirūpino  ir vietiniu pasu.

Dar prieš keletą metų Pasaulio ekonomikos forume Davose Naujojo ekonominio mąstymo instituto prezidentas Robertas Johnsonas minėjo rizikos draudimo fondų valdytojus iš viso pasaulio, kurie perka nekilnojamąjį turtą tokiose vietose kaip Naujoji Zelandija, nes, jų manymu, reikia turėti saugų uostą. "The Guardian" kalbinamas vienas verslininkas teigė, kad bent kas antras jo bendraamžis yra nusipirkęs nekilnojamojo turto Naujojoje Zelandijoje ar kitur.

"Žmonės nori pabėgti iš pragaro, kuriuo laiko savo šalį, ir mano, kad Naujoji Zelandija yra saugi", – dar prieš keletą metų agentūrai "Bloomberg" sakė imigracijos agentas iš Auklando Davidas Cooperis.

Grahamas Wallis, kurio įmonė "Graham Wall Real Estate" 2011 m. pardavė prabangius namus R.Thieliui, sako, kad turtingi pirkėjai iš užsienio Naująją Zelandiją vadina idealia slėptuve pabėgti nuo pasaulio chaoso. Tiesa, nė vienas jo klientas nevadina savo pirkinio plano B apokalipsės atveju – daugiau kalba apie jiems patrauklią šalies teisinę aplinką, žemą korupcijos lygį, aukštą medicinos lygį, puikią šalies geografinę padėtį ir galimybę savaitgaliais žaisti golfą bei važinėti kalnų dviračiais. Ne paskutinis argumentas – galimybė gauti rezidento statusą: gyvendamas Naujojoje Zelandijoje jis nesijaučia esąs koks prašalaitis, turistas, veikiau, – į namus sugrįžtantis šeimos narys.

Teigiama, kad amerikiečių susidomėjimas Naująja Zelandija šoktelėjo tuoj po to, kai JAV prezidentu buvo išrinktas Donaldas Trumpas. Paaiškėjus jo pergalei, per 48 valandas Naujosios Zelandijos imigracijos svetainių lankytojų srautas išaugo 2 500 proc., investuotojams skirta svetainė "New Zealand Now" per tą patį dviejų dienų laikotarpį sulaukė 101 tūkst. apsilankymų iš JAV, kai įprastas dienos vidurkis tebuvo 1,5 tūkst.

Pagal Naujosios Zelandijos imigracijos schemą "Investor Plus", užsienio pirkėjai gali įgyti nuolatinės gyvenamosios vietos statusą, kuris suteikia galimybę nusipirkti turtą, jei jie per trejus metus šalyje investuoja 10 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (5,6 mln. eurų) ir praleidžia šalyje tam tikrą dienų skaičių.

Migracijos paslaugomis ir nekilnojamojo turto pardavimu užsieniečiams užsiimantys Naujosios Zelandijos gyventojai trina rankomis: kuo daugiau netikrumo JAV, tuo geriau Naujajai Zelandijai. Jiems nesvarbu, ar turtuoliai šią šalį mato kaip rojų, užuovėją nuo koronaviruso ar dar keistesnių kataklizmų. Svarbiausia – jie atbėga nešini pinigais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

8

8 portretas
Nejuokinkit su savo tokeis paistalais... Niekam ta NZ politiškai nereikalinga niekas ten neskuba investuosi. Pats buvau ir mačiau... Antra:NĖRA JOKIO COVID 19 viruso, politikai gerai matau valdo avių bandą!

Aruns

Aruns portretas
Ziauriai daug foto :D

B.B.d

B.B.d  portretas
Pusprociams toliau makaronus kabina... Avinų banda ispirks kaukės , pirštinės , bunkerius ... Svarbu pavardės slepia kaip veryga... Juokas ima iš tokių komersantu... Tokie ir šűda parduos apsisikeliams nuo koronos . Nėra jokios koronos. Kur YRODYMAI ????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių