Serbijoje balandį vyks pirmalaikiai rinkimai

Serbijoje balandžio 3 dieną šaukiami pirmalaikiai rinkimai. Šalies piliečiai eis į rinkimų apylinkes praėjus pusantrų metų po to, kai po opozicijos boikotuoto balsavimo buvo suformuota nauja vyriausybė.

 


 

Tądien bus renkamas ne tik naujas parlamentas, sostinėje Belgrade taip pat vyks savivaldos rinkimai. Esama didelės tikimybės, kad tą pačią dieną bus surengti ir vėliau šiemet turintys vykti prezidento rinkimai, parlamento pirmininkui Ivicai Dačičiui prakalbus, kad juos ketina sušaukti kovo pradžioje.

Nuomonių apklausos rodo, kad šiuo metu favorite laikoma valdančioji Serbijos pažangos partija (SNS), tačiau opozicija tikisi gausaus rinkėjų aktyvumo, kuris į Belgradą galėtų atnešti pokyčių. Ši prezidento Aleksandaro Vučičiaus centro-dešinės partija dabar mėgaujasi 57 proc. rinkėjų palaikymu, rodo apklausų agentūros „Faktor Plus“ gruodį atlikta apklausa.

Nepaisant visko, teisių gynimo grupės ir politiniai priešininkai jau kurį laiką kaltina A. Vučičių autoritarinėmis tendencijomis, nepriklausomos žiniasklaidos slopinimu ir opozicijos gluminimu nuolatos šaukiant pirmalaikius rinkimus.

Serbijos pagrindinės opozicijos partijos boikotavo pernai vykusius rinkimus ir pasmerkė juos kaip nei laisvus, nei sąžiningus. Juose triuškinamą pergalę iškovojo valdančioji partija, kuri tuomet be jokio pasipriešinimo suformavo naują vyriausybę. Nepaisant to, opozicija teigia dalyvausianti naujuosiuose rinkimuose ir jau iškėlė savo kandidatus.

Europos Komisija (EK) 2020 metais paskelbė ataskaitą, kurioje sukritikavo Serbijoje organizuojamus rinkimus ir pabrėžė, kad čia „daugelis žiniasklaidos priemonių propaguoja vyriausybės politiką ir ji įgauna didelį pranašumą.“

Briuselis mėgino tarpininkauti dialoge tarp SNS ir opozicijos, siekiant pagerinti šalies rinkimų procesus, tačiau SNS surengė atskirus susitikimus su keliomis partijomis ir kartu su jomis susitarė sušaukti pirmalaikius rinkimus.


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Girdi, Pimpale

Girdi, Pimpale portretas
Tu jau ne kartą irodei savo debilizma

Purmaliai

Purmaliai portretas
Visvien laimės Putino partija !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių