Serbijoje tęsiasi protestai prieš smurtą, valdžia atmeta opozicijos kritiką ir reikalavimus

  • Teksto dydis:

Serbijos sostinėje penktadienį jau trečią kartą per mėnesį dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš tai, kaip vyriausybė sprendžia krizę, kilusią po dviejų masinių šaudynių Balkanų šalyje anksčiau šį mėnesį, nors pareigūnai atmetė kritiką ir ignoravo jų reikalavimus.

Parodydama pasipriešinimą, į šiaurę nuo Belgrado esančiame mieste nacionalistinė dešinioji Serbijos prezidento Aleksandaro Vučičiaus partija surengė kontrprotestą, kuriame dalyvavo tūkstančiai jo šalininkų.

Opozicijos protestuotojai Belgrade skandavo šūkius, nukreiptus prieš A. Vučičių, reikalavo dviejų aukšto rango ministrų atsistatydinimo ir panaikinti transliavimo licencijas dviem televizijos tinklams, kurie, anot jų, propaguoja smurtą ir šlovina nusikaltėlius.

Ministrė pirmininkė Ana Brnabič ir kiti vyriausybės pareigūnai penktadienį dalyvavo parlamento posėdyje, kuriame daugiausia dėmesio skirta gegužės 3-iosios ir 4-osios šaudynėms ir opozicijos reikalavimams pakeisti vidaus reikalų ministrą bei žvalgybos vadovą po žudynių, pareikalavusių 18 žmonių – tarp jų daug vaikų – gyvybių.

Šios dvejos šaudynės pribloškė visą šalį, ypač dėl to, kad pirmoji įvyko Belgrado centre esančioje mokykloje, kai 13-metis berniukas pasiėmė tėvo ginklą ir pradėjo šaudyti į bendraklasius. Žuvo aštuoni mokiniai ir mokyklos sargas, dar septyni žmonės buvo sužeisti. Dar viena mergaitė vėliau mirė ligoninėje nuo galvos žaizdų.

Kitą dieną 20-metis iš automatinio ginklo atsitiktinai taikėsi į žmones, su kuriais susidūrė dviejuose į pietus nuo Belgrado esančiuose kaimuose, ir nužudė aštuonis žmones, o 14 sužeidė.

Kaltinimai opozicijai

A. Brnabič atmetė kaltinimus, kad valdžia yra kaip nors atsakinga už šaudynes. Vietoj to ji apkaltino opoziciją, kad ši kursto smurtą visuomenėje ir kelia grėsmę prezidentui A. Vučičiui. A. Brnabič opozicijos protestus pavadino politiniais ir teigė, kad jais siekiama jėga nuversti A. Vučičių ir vyriausybę.

„Jūs esate šios visuomenės smurto spiralės šerdis, – opozicijos įstatymų leidėjams sakė A. Brnabič. – Jūs skleidžiate neapykantą.“

Ji taip pat tvirtino, kad viskas, kas įvyko Serbijoje po masinių šaudynių, yra „tiesioginis užsienio žvalgybos tarnybų darbas“, ir pridūrė, kad jos vyriausybė gali būti pakeista tik žmonių valia rinkimuose, o ne gatvėse.

Penktadienio vakarą prie parlamento pastato Belgrade įvyko jau trečias opozicijos mitingas po šaudynių. Į du ankstesnius mitingus susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, kurie žygiavo taikiai, tik retkarčiais skanduodami šūkius prieš A. Vučičių.

Po šaudynių valdžia ėmėsi kovos su ginklais ir išsiuntė policijos pareigūnus į mokyklas, bandydama sustiprinti susvyravusį saugumo jausmą.

Susidūręs su visuomenės spaudimu, vis labiau autokratiškas A. Vučičius kitą savaitę sostinėje suplanavo savo mitingą ir pasiūlė, kad visa vyriausybė galėtų atsistatydinti, o rugsėjį būtų surengti pirmalaikiai rinkimai.

Penktadienį jis taip pat dalyvavo savo partijos mitinge Pančeve, kuris prasidėjo tuo pačiu metu kaip ir opozicijos protestas sostinėje.

Savo kalboje A. Vučičius atkartojo premjerės naratyvą, teigdamas, kad opozicijos protestai buvo organizuoti iš užsienio. Jis apkaltino savo politinius oponentus bandymu smurtu perimti valdžią ir sunaikinti Serbiją.

„Be rinkimų negalima ateiti į valdžią, – sakė A. Vučičius miniai. – Aš niekada netarnausiu užsieniečiams.“

Griežtesnės priemonės

Anksčiau parlamente vidaus reikalų ministras Bratislavas Gašičius, kurio atsistatydinimo reikalauja protestuotojai, gynė policijos priemones po šaudynių. Jis taip pat teigė parlamentui, kad nuo gegužės 8 dienos, kai buvo paskelbta vieno mėnesio amnestija, piliečiai iki šiol atidavė daugiau kaip 23 000 ginklų ir daugiau kaip 1 mln. šovinių.

„Policija negalėjo žinoti ar numatyti, kad įvyks kažkas panašaus“, – sakė jis apie pirmą kartą Serbijoje įvykusį šaudymą mokykloje.

B. Gašičius taip pat patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad neseniai iš psichiatrijos ligoninės paleistas vyras ketvirtadienį iš granatsvaidžio paleido prieštankinę raketą į tuščią namą Rumos mieste netoli Belgrado. Per šį incidentą niekas nebuvo sužeistas, o B. Gašičius teigė, kad du žmonės buvo sulaikyti.

Serbijoje yra daug ginklų, likusių nuo 10-o dešimtmečio karų, įskaitant raketų paleidimo įrenginius ir rankines granatas. Po šaudynių paskelbta ir kitokių ginklų kontrolės priemonių, tokių kaip geresnė ginklų savininkų ir šaudyklų kontrolė, moratoriumas naujų licencijų išdavimui ir griežtos bausmės už nelegalių ginklų laikymą.


Šiame straipsnyje: SerbijaprotestaiAna Brnabič

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėl

Vėl portretas
Prasidės jūguos karas tarp vatnikų

Anonimas

Anonimas portretas
Kyšo Amerikos ausys ir čia. Serbija jai - kaip rakštis subinėj.

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
Zemes planetos ZMONES ----eina is proto.. Sustokim!! Neapykanta zudo mus pacius,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių