Serbijos prezidentas pirmą kartą per pustrečių metų surengė pokalbį su V. Putinu

  • Teksto dydis:

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pranešė pirmą kartą per pustrečių metų surengęs pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Serbija atsisakė įvesti sankcijas Rusijai po invazijos į Ukrainą ir palaiko glaudžius ir draugiškus santykius su Maskva.

Tačiau po invazijos į Ukrainą Serbija pasmerkė Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą, o A. Vučičius surengė ribotas dvišales derybas su V. Putinu.

„Brangūs Serbijos piliečiai, ką tik baigiau pokalbį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Nesikalbėjome beveik dvejus su puse metų. Turėjome gerą, atvirą, ilgą ir prasmingą pokalbį“, – teigė A. Vučičius vaizdo įraše platformoje „Instagram“.

„Ypač padėkojau prezidentui Putinui už tai, kad užtikrino, jog Rusija šią žiemą Serbijai tieks pakankamą kiekį dujų“, – sakė A. Vučičius.

Serbija buvo visiškai priklausoma nuo Rusijos tiekiamų dujų, kai Maskvos pajėgos 2022 metų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Serbija netaikys sankcijų Rusijos Federacijai. Tai nesikeis.

Nuo to laiko Serbija, sekdama daugelio Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu, ėmėsi ieškoti alternatyvių tiekimo šaltinių, tačiau ir toliau iš dalies priklauso nuo Maskvos.

Pirmą kartą nuo 2022-ųjų gegužės tiesiogiai kalbėdamas su V. Putinu, A. Vučičius pridūrė, kad Serbija, nors ir yra kandidatė stoti į Europos Sąjungą, nekeis savo pozicijos netaikyti sankcijų Rusijai dėl invazijos į Ukrainą.

„Serbija netaikys sankcijų Rusijos Federacijai. Tai nesikeis“, – teigė serbų prezidentas.

Pokalbis įvyko Rusijai laukiant oficialaus atsakymo į rugsėjį V. Putino pateiktą kvietimą A. Vučičiui dalyvauti spalio 22–24 dienomis Kazanėje vyksiančiame BRICS šalių viršūnių susitikime.

„Jei pasakysiu, kad važiuoju į Kazanę, tai reikš Serbijos kelio Europoje pabaigą. Jei pasakysiu ką nors kita, jie tvirtins, kad išdaviau rusus“, – anksčiau šią savaitę sakė A. Vučičius ir pridūrė, kad savo sprendimą dėl kelionės paskelbs iki pirmadienio.

Pokalbis telefonu buvo surengtas Belgrado išvadavimo iš Vokietijos okupacijos Antrojo pasaulinio karo metais 80-ųjų metinių proga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Kam jums ta Europos sąjunga, turėsit garbint ir teikti visur pirmumą LGBT su pedofilais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių