Šiaurės Makedonija kaltina Bulgariją įkaitu laikant jos siekį įstoti į ES

Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas šeštadienį pareiškė, kad kaimyninė Bulgarija įkaite laiko šalies seniai puoselėjamą svajonę įstoti į Europos Sąjungą (ES).

Premjeras Dimitaras Kovačevskis sakė, kad „viena ES valstybė narė (...) laiko dvi šalis kandidates – Šiaurės Makedoniją ir Albaniją – įkaitėmis ES integracijos kelyje“.

Taip jis kalbėjo bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), kuris šiuo metu keliauja po Balkanų šalis.

Šiaurės Makedonijos ministro pirmininko komentarai buvo aiški užuomina į Bulgariją, kuri užpernai užkirto kelią šalies siekiui pradėti derybas dėl narystės Bendrijoje.

Abi šalys jau seniai nesutaria dėl istorijos ir kalbos, įskaitant Bulgarijos poziciją, kad makedonų kalba yra bulgarų kalbos dialektas.

Valstybės taip pat konkuruoja dėl tam tikrų istorinių įvykių ir asmenybių, daugiausia iš Osmanų imperijos laikų.

Savo ruožtu O. Scholzas spaudos konferencijoje sakė, kad Vokietija „rimtai žiūri į regiono valstybių integraciją į ES ir, žinoma, tai ypač pasakytina apie Šiaurės Makedoniją“.

Vėliau šeštadienį vokiečių kancleris apsilankė Sofijoje, kur susitiko su bulgarų kolega Kirilu Petkovu.

Pastarasis sakė, kad Bulgarija sieks išsiaiškinti, kaip stojimo į ES procesas galėtų būti panaudotas siekiant pagerinti bulgarų mažumos Šiaurės Makedonijoje statusą.

Po susitikimo O. Scholzas teigė, jog „reikia pašalinti daugybę prieštaravimų, kurie per daugelį metų susikaupė tarp abiejų šalių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių