Sirijos Idlibo provincijoje po R. T. Erdogano ir V. Putino paliaubų įsivyravo ramybė

Po Rusijos ir Turkijos paliaubų susitarimo Sirijos karo krečiamuose šiaurės vakaruose penktadienį įsivyravo sąlyginė ramybė, o danguje pirmą kartą per kelis mėnesius nebuvo matyti nė vieno naikintuvo.

Karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ir naujienų agentūros AFP korespondentai Idlibe tikino, kad vidurnaktį įsigaliojusios paliaubos, regis, davė vaisių.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas tvirtino, kad „Idlibo oro erdvėje visai nėra Sirijos režimo ir Rusijos karinių lėktuvų“.

Pasak jo, auštant įvyko vienas apsišaudymas, tačiau per jį žmonės nenukentėjo. Kaip teigė R. A. Rahmanas, abi kovojančios pusės Idlibe penktadienį laikosi paliaubų susitarimo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį susitarė dėl paliaubų po kelias valandas trukusių derybų Maskvoje.

Pagal susitarimą, bus sukurtas saugumo koridorius palei greitkelį M4 Sirijos šiaurėje, kur Turkijos ir Rusijos pajėgos vėliau kovą pradės kartu patruliuoti.

„Sutarėme dėl bendro dokumento“, – teigė V. Putinas, pridurdamas, kad tikisi, jog šis susitarimas „taps tvirtu pagrindu užbaigti kovas Idlibo deeskalacijos zonoje ir nutraukti civilių populiacijos kančias“.

Rusijos remiamos Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimo pajėgos nuo gruodžio pradėjo paskutinio Sirijos sukilėlių bastiono Idlibo puolimą, per kurį žuvo šimtai civilių, o beveik milijonas buvo priversti bėgti iš savo namų.

Šią pabėgėlių krizę prie Turkijos sienų Jungtinės Tautos (JT) pavadino didžiausia humanitarine katastrofa nuo 2011 m., kai prasidėjo Sirijos pilietinis karas.

Pastarosiomis savaitėmis išaugo įtampa tarp Damasko ir Turkijos, kuri šiauriniuose Sirijos regionuose nuo 2016 m. yra dislokavusi savo karius ir palaiko sukilėlius.

Vasario pabaigoje per Sirijos vyriausybinių pajėgų antskrydį žuvo 34 turkų kariai. Tai buvo daugiausia aukų pareikalavęs išpuolis nuo Turkijos intervencijos į Siriją pradžios.

Turkija savo ruožtu taip pat atsakė antskrydžiais ir raketų smūgiais, per kuriuos žuvo dešimtis Sirijos vyriausybinių pajėgų karių.

Pagal paliaubų susitarimą, Turkijos ir Rusijos kariai kartu patruliuos tarp Tronbos miesto Idlibe ir vieno kaimelio Latakijos provincijoje, kurią kontroliuoja Damasko režimas.

Tai bus pirmas kartas, kai Turkijos ir Rusijos kariai kartu patruliuos Idlibo provincijoje. Kariai patruliuoti pradės kovo 15 d.

Prieš 9 metus, būtent 2011 m. kovo 15 d., prasidėjo Sirijos pilietinis karas, nusinešęs beveik 400 tūkst. žmonių gyvybes ir privertęs iš savo namų bėgti apie pusę Sirijos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių