Pereiti į pagrindinį turinį

Sirijos opozicija ir jos šalininkai nenumato būsimo vaidmens prezidentui B.al Assadui

2013-10-23 08:33
BNS inf.
B.al Assadas: vakarų veiksmai prieš Siriją sukels „žemės drebėjimą“
B.al Assadas: vakarų veiksmai prieš Siriją sukels „žemės drebėjimą“ / Scanpix nuotr.

Vakarų ir arabų valstybės antradienį susitarė su Sirijos opozicijos lyderiais, kad prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) ateityje neturėtų vaidinti jokio vaidmens Sirijos vyriausybėje, tačiau sukilėlius sunkiai sekasi įtikinti dalyvauti kitą mėnesį Ženevoje rengiamose svarbiose taikos derybose.

Sukilėliai, kurie Londone susitiko su „Sirijos draugų“ grupe, kuriai priklauso 11 valstybių, sako, kad nedalyvaus Ženevos konferencijoje lapkričio pabaigoje, jeigu joje dalyvaus kokie nors režimo nariai, ir tvirtina, kad B.al Assado pasitraukimas yra būtinas.

Tačiau pats B.al Assadas vis dar nerodo jokių ženklų, kad ketina nusileisti po pilietinio karo, kuris pareikalavo jau daugiau kaip 115 tūkst. žmonių gyvybių, ir sako, kad yra pasirengęs 2014 metais siekti būti perrinktas trečiai kadencijai.

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) sakė, kad Londono susitikime Sirijos nacionalinė koalicija – pagrindinis opozicijos grupių aljansas – buvo paraginta „visiškai įsipareigoti“ vadinamajai 2-ajai Ženevos taikos konferencijai.

Pasak W.Hague'o, „Sirijos draugai“ sutarė, kad „vieningai ir kolektyviai“ parems pastangas suformuoti pereinamojo laikotarpio vyriausybę ir kad B.al Assadas „nevaidins jokio vaidmens toje būsimoje Sirijos vyriausybėje“.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) užėmė panašią poziciją ir sakė, kad B.al Assadas „prarado visą teisėtumą“.

Tačiau jis taip pat ragino opoziciją vykti į Ženevą ir sakė, kad Siriją gali ištikti „kolapsas“, jeigu pilietinis karas tęsis, ir kad vienintelė alternatyva suderėtam sprendimui yra „tolesnis, jeigu ne (dar) didesnis, žudymas“.

Sirijos opozicija lapkričio pradžioje turi susitikti ir galutinai susitarti dėl savo pozicijos Ženevos derybų klausimu. Ta konferencija rengiama kaip tęsinys 2012 metų birželį šiame Šveicarijos mieste įvykusiai taikos konferencijai.

Derybose Londone dalyvavo Didžiosios Britanijos, Egipto, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jordanijos, Kataro, Saudo Arabijos, Turkijos, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Jungtinių Valstijų atstovai ir Sirijos opozicijos lyderiai.

Į Londoną neatvyko Sirijos svarbios sąjungininkės Rusijos, kuri yra atmetusi tokius susitikimus, pareigūnai. Maskva sako, kad šiuose susitikimuose neatstovaujama visiems Sirijos žmonėms.

Jungtinės Valstijos ir Rusija bando organizuoti Ženevos konferenciją po susitarimo iki 2014 metų vidurio sunaikinti Sirijos cheminių ginklų arsenalą. Toks susitarimas, su kuriuo Sirija sutiko, buvo sudarytas po rugpjūtį Damasko pakraščiuose įvykdytos nuodingų dujų atakos, dėl kurios daugelis kaltina režimą.

Tačiau B.al Assadas jau sudavė smūgį taikos viltims, kai interviu pirmadienį pareiškė, kad vis dar nėra veiksnių, kurie nulemtų konferencijos sėkmę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų