Šių metų Nobelio taikos premijai nominuota 317 kandidatų

  • Teksto dydis:

2020 m. Nobelio taikos premijai buvo nominuota daugiau nei 300 kandidatų, trečiadienį paskelbė Osle įsikūręs komitetas.

Nobelio komitetas patvirtino, kad premijai gauti nominuoti 210 asmenų ir 107 organizacijos. Komiteto atstovai teigė, kad šiemet nominantų sąrašas buvo ketvirtas pagal ilgį nuo 1901 m.

Tarp kandidatų 2020 m. Nobelio taikos premijai gauti yra ir švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg, kurią nominavo du Švedijos įstatymų leidėjai – Jensas Holmas ir Hakanas Svennelingas, abu iš Kairiųjų partijos.

Norvegijos parlamentarė Guri Melby premiją teikti siūlė Honkongo žmonėms. Politikė tvirtino, kad „jie kovoja už pamatines teises, tokias kaip žodžio laisvė, demokratija bei teisiniais principais pagrįsta valstybė“.

Praėjusiais metais Nobelio taikos premija suteikta Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui už vaidmenį siekiant išspręsti konfliktą su kaimynine Eritrėja. Po kelerius metus vykusio karo ir beveik dvidešimt metų nesutarimų, 2018 m. Etiopija ir Eritrėja galiausiai pasirašė taikos susitarimą.

Didžiausias nominantų skaičius užfiksuotas 2016 m., buvo pasiūlyti 376 kandidatai. Laureatu tais metais tapo Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas – premija jam buvo įteikta už pastangas nutraukti daugiau daugiau nei 50 metų Kolumbijoje vykusį pilietinį karą.

Nobelio taikos premijos nominantus gali siūlyti politikai, akademikai, ankstesni Taikos premijos laureatai, taikos tyrimų institutų direktoriai bei dabartiniai ir buvę Nobelio premijos komiteto nariai bei kiti asmenys.

Nobelio komitetas rekomenduoja siūlymų neatskleisti, taip pat 50 metų saugo pasiūlytų kandidatų sąrašus. Vis dėlto pasitaiko, kad nominuojantys asmenys viešai pasisako apie savo pasiūlytus kandidatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O mūsų Tatos jau nebesiūlo ? Nebėra jokių šansų ?

...

... portretas
Chm: "Tarp kandidatų 2020 m. Nobelio taikos premijai gauti yra ir švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg" - o kas iš Žiegždrių pasiūlyta?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių