Pereiti į pagrindinį turinį

Į lemiamą Škotijos referendumą plūsta minios

2014-09-18 12:48
AFP-BNS inf.

Eilės nusidriekė prie rinkimų apylinkių Škotijoje, kur rinkėjai ketvirtadienį masiškai balsuoja už arba prieš nepriklausomybę ir kur abi stovyklos vis dar stengiasi patraukti rinkėjus vėliavų, plakatų ir ženklelių gausybe.

Škotijos sostinėje Edinburge rinkėjai pradėjo būriuotis dar prieš apylinkių darbo pradžią. Daugelis kalbėjo, jog yra patenkinti dideliu aktyvumu, kuris, kaip oficialiai prognozuojama, gali siekti 80 procentų.

Tačiau kiti su palengvėjimu atsikvėpė po ilgos ir kartais piktos kampanijos.

„Žala, kurią šis referendumas padarė Škotijai, šeimų suskaldymas, bendruomenių suskaldymas, tikrai gan bauginanti“, – atidavęs balsą sakė 60 metų pensininkas Alistairas Easternas (Alisteras Isternas), kuris atrodė pavargęs.

„Manau, jog tas kartėlis, kurį sukėlė ši kampanija, bus jaučiamas labai ilgai“, – pridūrė jis.

23 metų Aidanas Fordas, kuris balsavo Glazgo centre, sakė: „Šiandien jaučiuosi kitaip nei per daugumą ankstesnių balsavimų. Galbūt nuo manęs kažkas priklauso ir mano balsas yra svarbus“.

Stricheno kaime Aberdynšyre Škotijos šiaurės rytuose moksleiviai mojuodami vėliavėlėmis pasveikino nepriklausomybės šalininkų stovyklos lyderį Alexą Salmondą (Aleksą Salmondą), kuris čia atvyko į savo apygardą.

„Tai nepaprastas momentas. Tai kartą per gyvenimą pasitaikanti galimybė“, – atidavęs savo balsą žurnalistams sakė A.Salmondas.

„Manau, kad jau galite (tai) matyti iš balsuojančių žmonių skaičiaus. Normaliai balsavimas čia, Strichene, vyksta toje mažytėje patalpoje. Dabar jie yra didelėje salėje“, – sakė jis.

„Sprendimas, gyvuosiantis amžinai“

Buvo ir smagių reginių, pavyzdžiui, priešais Edinburgo pilį ant virvės padžiauti skalbiniai su užrašu: „Balsuokite švariomis trumpikėmis!“, ar Škotijos vėliava apgaubta rašytojo, dramaturgo ir poeto sero Walterio Scotto (Valterio Skoto) statula.

„Šeimos pasidalijo, tačiau visgi tai yra nuostabus demokratinis procesas, per kurį šiandien galbūt 97 proc. visų tų, kurie gali balsuoti, ateis atiduoti savo balso“, - sakė 40-metis teisininkas iš Edinburgo Davidas Cruckshankas (Deividas Krakšankas).

„Kad ir kokie būtų rezultatai, abi pusės turi su jais sutikti“, - pridūrė jis.

Glazge Škotijos vėliavos buvo matomos kabančios ant karalienės Viktorijos statulos miesto centre, tačiau Karališkosios Biržos aikštėje pašaipa buvo išreikšta labiau tradiciniu būdu: ant kunigaikščio Wellingtono (Velingtono) statulos galvos buvo užmaukšlintas kelininkų naudojamas plastmasinis kūgis.

Sėdėdamas ant suolelio Glazgo centre ir skaitydamas laikraštį po to, kai atidavė savo balsą, 64 metų Jamesas Hawkinas (Džeimsas Hokinas) sakė: „Manau, rezultatai bus apylygiai“.

„Tai svarbi diena. Tai sprendimas, gyvuosiantis amžinai, padarysiantis poveikį mano vaikams", - sakė 34 metų Charlotte Farish (Šarlot Fariš), anksti ryte atėjusi balsuoti Edinburge su dviem savo vaikais, prieš nuvesdama juos į mokyklą ir išeidama į darbą.

Vienas iš garsiausių škotų sportininkų - teniso žvaigždė Andy Murray (Endis Marėjus) - išreiškė palaikymą atsiskyrimo stovyklai, paskutinę minutę paskelbęs žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje oponentų kampaniją kaltino neigiamu nusistatymu.

„Padarykime tai!“ - rašė A.Murray, kuris nebegyvena Škotijoje, atkartodamas nepriklausomybės šalininkų šūkį, iškeltą A.Salmondo ugningoje finalinėje kampanijos kalboje.

Škotijos Bažnyčia, kuri yra didžiausia religinė bendruomenė šiame regione, ragino škotus balsuoti „blaiviomis galvomis“ ir „ramiomis širdimis“, „vienybės dvasioje“.

Milžiniško populiarumo sulaukusių romanų apie berniuką burtininką Harį Poterį ciklą sukūrusi rašytoja J.K.Rowling (Dž.K.Rouling), kuri yra anglė, bet gyvena Edinburge ir buvo viena iš iškilių asmenybių nepriklausomybės priešininkų kampanijoje, atkartojo šiuos raginimus savo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, sakydama: „Kad ir kas nutiktų, tikiuosi, jog jau šeštadienį visi būsime draugais“.

„Paimti savo ateitį į savo rankas“

„Galime paimti savo ateitį į savo rankas“, – Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) pareiškė po balsavimo Stricheno miestelyje žemės ūkio rajone šiaurės rytų Škotijoje. Tam rajonui jis atstovauja vietos parlamente.

„Mums atsivėrė galimybė sukurti labiau klestinčią ekonomiką, taip pat sąžiningesnę visuomenę“, – pridūrė už regiono nepriklausomybę pasisakantis lyderis, anot kurio „tai kartą per gyvenimą pasitaikanti galimybė“.

Ūkanotą rytą Škotijos sostinėje Edinburge balsuotojai pradėjo plūsti į balsavimo vietą miesto centre, kai tik ji atvėrė duris.

Anne Seaton (En Siton), viena iš pirmųjų joje pareiškusių savo valią, sakė balsavusi „Taip“ – „nes kodėl gi ne?“

„Škotija atsidūrė Anglijos parlamento valdžioje per nelaimingą atsitiktinumą“ 1707 metais, pridūrė ji. „Dabar Škotijai laikas priimti sąmoningą sprendimą tapti nepriklausoma“, – pažymėjo balsuotoja.

Eilėse, nutįsusiose prie balsaviečių, žmonės emocingai kalbėjo apie jiems iškilusį istorinį pasirinkimą, o viena iš jų gyrė „nuostabų demokratijos procesą“.

„Tai svarbi diena. Tai sprendimas, gyvuosiantis amžinai, padarysiantis poveikį mano vaikams", - sakė 34 metų Charlotte Farish (Šarlot Fariš), anksti ryte atėjusi balsuoti Edinburge su dviem savo vaikais, prieš nuvesdama juos į mokyklą ir išeidama į darbą.

Sėdėdamas ant suolelio Glazgo centre ir skaitydamas laikraštį po to, kai atidavė savo balsą, 64 metų Jamesas Hawkinas (Džeimsas Hokinas) sakė: „Manau, rezultatai bus apylygiai“.

Vienas iš garsiausių škotų sportininkų - teniso žvaigždė Andy Murray (Endis Marėjus) - išreiškė palaikymą atsiskyrimo stovyklai, paskutinę minutę paskelbęs žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje oponentų kampaniją kaltino neigiamu nusistatymu.

„Padarykime tai!“ - rašė A.Murray, kuris nebegyvena Škotijoje, atkartodamas nepriklausomybės šalininkų šūkį, iškeltą šio regiono pirmojo ministro Alexo Salmondo (Alekso Salmondo) ugningoje finalinėje kampanijos kalboje.

Thomas Robertsas (Tomas Robertsas) pareiškė balsavęs „Taip“, nes optimistiškai vertina nepriklausomos Škotijos ateitį.

„Kodėl bent kartą nemetus kauliukų?“ – klausė jis.

Kai balsavietės užsidarys, balsavimo urnos bus išgabentos į 32 regioninius balsų skaičiavimo centrus.

Th.Robertsas sakė ketinantis laukti rezultatų bare, kurių daugelis dirbs visą naktį.

„Ketinu sėdėti su alaus bokalu rankoje, stebėdamas, kaip skelbiami rezultatai“, – Th.Robertsas.

„Paikiausia idėja“

Tačiau finansų konsultantas Michaelis MacPhee (Maiklas Makfis), balsavęs prieš regiono nepriklausomybę, sakė, kad rezultatų lauks „su nerimu“.

Pasak jo, Škotijos nepriklausomybė yra „paikiausia idėja, kokią esu girdėjęs“.

Atsiskyrimo šalininkų kampanija daugelyje Škotijos vietų buvo pastebimesnė negu sąjungos išsaugojimo stovyklos: jos šūkius ir simbolius buvo galima pamatyti namų languose ir ant gatvės kioskų, ženkliukų ar netgi keksiukų.

Tačiau „Ne“ stovykla tvirtina, kad daugelio nepriklausomybės priešininkų balsai dar nebuvo išgirsti.

„Tylioji dauguma nebetylės. Taip nebus“, – buvęs Britanijos premjeras Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) sakė savo jausmingame kreipimesi į mitingo Glazge dalyvius paskutinę kampanijos dieną.

Penkių apklausų, kurias atliko agentūros „YouGov“, „Panelbase“, „Survation“, „Opinium“ ir ICM, rezultatai rodė, kad nepriklausomybės siekius palaiko 48 proc. Škotijos gyventojų, o už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje pasisako 52 procentai.

Agentūros „Ipsos MORI“ apklausa rodė dar mažesnį skirtumą tarp stovyklų – 49 ir 51 proc., tačiau „Survation“ antroji apklausa, atlikta telefonu, leidžia manyti, kad 53 proc. dalyvių veikiausiai balsuos už esamos padėties išsaugojimą, o 47 proc. – už atsiskyrimą.

Apklausos taip pat rodė, jog iki 600 tūkst. potencialių balsuotojų tebėra neapsisprendę.

Katalonijos ugniagesiai surengė palaikymo akciją

Grupė katalonų ugniagesių trečiadienį atvyko į Glazgo miestą, kad pademonstruotų palaikymą Škotijos nepriklausomybės šalininkams referendumo išvakarėse.

Ugniagesiai važiavo automobilių kolona, kurioje buvo ir viena vintažinė mašina, nudažyta Ispanijos separatistinio regiono vėliavos spalvomis.

Apie 2 000 kilometrų kelią nuo savo tėvynės sukorę ugniagesiai buvo pasveikinti Škotijos nepriklausomybės šalininkų minios Glazgo centrinėje Jurgio aikštėje balsavimo išvakarėse.

"Atvykome padėti škotams ir pasakyti pasauliui, kad mes, katalonai, norime balsuoti", - sakė Pepas Pladeveya (Pepas Pladeveja), atvažiavęs iš Cheronos miesto šiaurės rytų Ispanijoje, stovėdamas šalia savo ryškiaspalvio automobilio "Seat 600".

"Mes gyvename diktatūroje ir norime balsavimo - kaip Škotijoje", - sakė jis naujienų agentūrai AFP aikštėje.

Pasak P.Pladeveyos, jis kartu su draugais liks aikštėje ir degins žvakeles, demonstruodami škotų ir katalonų siekių vienybę.

Šimtai tūkstančių raudonos ir geltonos spalvos marškinėlius dėvinčių katalonų, paakintų Škotijoje vyksiančio referendumo, praeitą savaitę dalyvavo demonstracijoje Barselonos gatvėse, suformuodami didžiulę raidę "V" ir taip reikalaudami surengti balsavimą dėl jų regiono ateities.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) trečiadienį pareiškė, kad nepriklausomybės judėjimai, tokie kaip veikiantys Škotijoje ir Katalonijoje, gali "torpeduoti" Europos integracijos pastangas.

Balsuos „Taip“ dėl savo anūko 

Atsiskyrimo šalininkų kampanija daugelyje Škotijos vietų buvo labiau pastebima negu sąjungos išsaugojimo stovyklos: jos šūkius ir simbolius buvo galima pamatyti ant namų ir gatvės kioskų, ženkliukų ir netgi keksiukų.

Nepriklausomybės šalininkams trečiadienį susirinkus Glazgo pagrindinėje aikštėje, 62 metų Frankas Evansas sakė: „Aš jau per ilgai buvau valdomas Vestminsterio vyriausybių. Tai galimybė valdyti patiems – dėl mano dukros ir anūko.“

Tačiau „Ne“ stovykla tvirtina, kad daugelio nepriklausomybės priešininkų balsai dar nebuvo išgirsti.

„Tylioji dauguma nebetylės. Taip nebus“, – buvęs Britanijos premjeras Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) sakė savo jausmingame kreipimesi į mitingo Glazge dalyvius paskutinę kampanijos dieną.

Naftos pramonės mieste Aberdyne „Ne“ stovyklos šalininkas Andy Harroldas (Endis Haroldas) pripažino, kad jo pusės pastangos agitavimo kampanijos pradžioje buvo gana vangios ir kad nebuvo skiriama lėšų sukelti „dideliam triukšmui“.

„Esu čia, kad gelbėčiau savo šalį, – pridūrė jis. – Iš Salmondo sklido daug neapibrėžtų pareiškimų – jis nepasakė nieko konkretaus apie tai, kas vyksta.“

Apklausoms rodant, jog priešingas stovyklas skiria tik keli procentiniai punktai, lemiamą vaidmenį tikriausiai atliks neapsisprendę balsuotojai.

„Ketinu pasiskaityti apie tai šį vakarą“, – sakė Škotijos sostinėje Edinburge gyvenantis Stevenas Andrew (Stivenas Endrius), dar nežinantis, kaip balsuos.

„Pažiūrėsiu, kurios pusės argumentai geresni, – ar galiu tikėti kuria nors viena puse“, – pridūrė jis.

Balsavietės užsidarys 21 val. Grinvičo (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku. Rezultatai tikriausiai paaiškės penktadienį paryčiais.

Jeigu būtų nubalsuota už nepriklausomybę, Britanija ir Škotija 1,5 metų vestų derybas dėl naftos telkinių Šiaurės jūroje pasidalijimo, narystės Europos Sąjungoje ir pagrindinės Britanijos atominių povandeninių laivų bazės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų