Slovakijai suabejojus vakcinos „Sputnik V“ kokybe, Rusija pareikalavo preparatus grąžinti

Slovakijos farmacijos priežiūros agentūrai ketvirtadienį pareiškus, kad praeitą mėnesį iš Rusijos gautos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ sudėtis negali būti patvirtinta, Maskva pareikalavo gražinti visas įsigytas preparato dozes.

5,4 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje sergamumas COVID-19 pastaruoju metu buvo vienas didžiausių pasaulyje.

Ankstesnis premjeras Igoris Matovičius praeitą savaitę buvo priverstas atsistatydinti, kilus skandalui dėl Bratislavos sprendimo įsigyti 2 mln. dozių „Sputnik V“. Ši vakcina dar nėra patvirtinta Europos vaistų agentūros (EVA).

„Vakcinos partijos, naudotos per priešklinikinius ir klinikinius tyrimus, apie kuriuos buvo paskelbta žurnale „The Lancet“, nepasižymi tomis pačiomis charakteristikomis ir savybėmis kaip Slovakijos importuotos vakcinos siuntos“, – sakoma Slovakijos vaistų kontrolės instituto (SUKL) pranešime.

„Vakcinas „Sputnik V“, naudojamas apie 40 šalių visame pasaulyje, sieja tik pavadinimas“, – sakoma SUKL ataskaitoje.

„Remiantis vien laboratoriniais tyrimais neįmanoma spręsti apie [Slovakijos gautų preparatų] veiksmingumą ir saugumą žmonėms“, – pridūrė institutas.

SUKL pabrėžė, kad vakcinos gamintojas neatsakė į kelias užklausas pateikti duomenų apie Slovakijos gautas pirmąsias 200 tūkst. dozių šio preparato sudėtį.

Medicinos žurnalas „The Lancet“ vasarį paskelbė straipsnį, kuriame daroma išvada, jog „Sputnik V“ veiksmingumas apsaugant nuo simptominės COVID-19 yra didesnis kaip 90 procentų. Ši studija sumažino nuogąstavimus dėl skaidrumo kuriant preparatą.

„Sputnik V“ sukūręs Rusijos valstybinis Gamalėjos institutas savo ruožtu ketvirtadienį pareiškė, kad abejonės vakcinos saugumu ir veiksmingumu neturi pagrindo.

„Visos „Sputnik V“ partijos yra tokios pačios kokybės; Gamalėjos institute vykdoma griežta jų kokybės kontrolė“, – sakoma šios įstaigos „Twitter“ žinutėje.

Gamintojas pareiškė, kad SUKL „pradėjo dezinformacijos kampaniją prieš „Sputnik V“ ir atmetė Slovakijos pareiškimus apie skirtingų vakcinos partijos sudėties neatitikimus kaip „melagienas“.

Institutas pridūrė, kad Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RFPI), rėmęs „Sputnik V“ sukūrimą, paprašė Slovakijos „gražinti vakciną dėl daugelio sutarties pažeidimų, kad ją būtų galima panaudoti kitose šalyse“.

I. Matovičius, likęs vyriausybėje kaip premjero pavaduotojas ir, ketvirtadienį apsilankė Maskvoje derybų dėl „Sputnik V“.

Vėliau jis savo oficialioje „Facebook“ paskyroje pasmerkė savo oponentus Slovakijoje.

„SVEIKINU, IDIOTAI! Jūs ką tik paėmėt įkaitu milijonų žmonių Slovakijoje sveikatą!“ – piktinosi jis.

„Sputnik V“ sulaukė prieštaringų vertinimų buvusio Rytų bloko šalyse – kai kurios jų, pavyzdžiui, Vengrija, laiko preparatą išsigelbėjimu, siekiant įveikti COVID-19 pandemiją, bet kiti teigia, kad ši vakcina visų pirma yra Kremliaus propagandos įrankis.

Vokietija ketvirtadienį savo ruožtu pareiškė pradėsianti derybas su Rusija dėl „Sputnik V“ pirkimo nelaukdama EVA sprendimo ir koordinuotų Europos Sąjungos veiksmu šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bailys putinas

Bailys putinas portretas
O kaip su putino dukromis, ant kuriu kaip kad cekistas sake pirmuju “isbandinejo geriausiaja pasaulyje vakcina Spurnik”. Pasirodo, kad jis bijo skiepytis geriausiaja pasaulyje vakcina pats bei tuno visa laika pasislepes savo bunkeryje jau virs metu. Bailys tas rusu lopas.

tai

tai portretas
korporacine provokacija norint prakist savo uzcipuotus.....;;;;

zinoma -kad pareikalaut kad grazintu vakcina

zinoma  -kad  pareikalaut kad  grazintu  vakcina  portretas
lai uzsikrusa ir stimpa besiskiepydsami ,,Astrom Zenekom, ar ,,Pfizer,,, nuodais...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių