Pereiti į pagrindinį turinį

Smurtą Centrinės Afrikos Respublikoje malšins nauja prezidentė

2014-01-20 15:14
Catherine Samba-Panza
Catherine Samba-Panza / AFP nuotr.

Centrinės Afrikos Respublikos parlamentas, vadinamas pereinamąja asamblėja, pirmadienį per antrąjį rinkimų etapą laikinąja prezidente išrinko Bangio merę Catherine Samba-Panza, kuri varžėsi su buvusio valstybės vadovo sūnumi Desire'as Kolingba .

Per antrąjį balsavimą už C.Samba-Panzą balsavo 75 parlamentarai, o už jos varžovą – 53. Jau pirmajame etape ji buvo pelniusi 64 balsus, bet tada pergalei pritrūko vos vieno balso.

Paskelbus balsavimo rezultatus, asamblėjoje nuaidėjo džiugūs šūksniai; įstatymų leidėjai ta proga sugiedojo šalies himną.

Išrinktajai laikinajai prezidentai tenka užduotis atkurti taiką kruvino smurto tarp bendruomenių draskomoje šalyje.

C.Samba-Panza, tardama pirmąjį savo prezidentinį žodį, paragino kovotojus – ir krikščionis, ir musulmonus – sudėti ginklus ir nebelieti kraujo.

„Parodykit, kad remiat mano paskyrimą stipriu signalu – sudėdami savo ginklus, ... kad liautųsi žmonių kančios“, – sakė ji parlamentarams.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį pritarė ES karinių pajėgų siuntimui į CAR, kur jos padės įvesti tvarką šioje kruvino smurto tarp bendruomenių krečiamoje šalyje.

Kaip nurodė ES diplomatiniai šaltiniai, prie 1 600 prancūzų karių ir afrikiečių pajėgų, kurias sudaro maždaug 4 tūkst. narių, prisidės apie 500 karių misija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų