Pereiti į pagrindinį turinį

Spaudimas Izraeliui auga

2010-06-07 23:59
Protestai: arabų šalyse trykšta neapykanta Izraeliui, deginamos šios šalies vėliavos ir simboliai.
Protestai: arabų šalyse trykšta neapykanta Izraeliui, deginamos šios šalies vėliavos ir simboliai. / AFP nuotr.

Nors Izraelis sugebėjo taikiai užimti dar vieną į Gazos ruožą plaukiantį laivą, įtampa dėl blokuojamo regiono neslūgsta. Turkijos premjeras pasiryžęs asmeniškai plaukti į pagalbą palestiniečiams.

Deportavo aktyvistus

Izraelio pajėgos šeštadienį užėmė su Airijos vėliava plaukiojantį laivą "Rachel Corrie", kai šis nepakluso įsakymui neplaukti į Gazos ruožą. Tačiau praėjusią savaitę įvykęs kruvinas scenarijus, kai šturmuodamos humanitarinius laivus Izraelio pajėgos nužudė devynis žmones, nepasikartojo.

Kariškiai nurodė, kad Izraelio kariai užėmė laivą įgulai ir keleiviams visiškai nesipriešinus ir kad nė viena šalis nesigriebė smurto.

Laivas ir jame buvę keliolika žmonių, daugiausia aktyvistų iš Airijos ir Malaizijos, buvo palydėti į Izraelio pietinį uostamiestį Ašdodą, iš kurio "Rachel Corrie" gabentas humanitarinės pagalbos krovinys bus išvežtas į Gazos ruožą per sausumos sienos perėjas.

Septyni "Rachel Corrie" keleiviai vakar buvo deportuoti. Jie perėjo Alenbio tiltą į Jordaniją, kur juos pasitiko jordaniečių pareigūnai. Vienuolika kitų laive buvusių žmonių, kuriuos sulaikė Izraelio kariškiai, turi išskristi iš netoli Tel Avivo esančio Ben Guriono tarptautinio oro uosto.

Suvarpyti kulkų

Skrodimo rezultatai parodė, jog devynių turkų, žuvusių praėjusią savaitę per Izraelio pajėgų reidą prieš flotilę, gabenusią humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos ruožą, kūnai buvo suvarpyti kulkų, kurių daug buvo iššauta iš arti.

Didžiosios Britanijos dienraštis "The Guardian" citavo Turkijos teismo medicinos tarybos pirmininko pavaduotoją Yalciną Buyuką, kuris penktadienį Teisingumo ministerijos pavedimu atliko žuvusiųjų palaikų tyrimą. Pasak eksperto, iš viso į tuos vyrus pataikė 30 kulkų.

Vienam 60 metų vyrui keturios kulkos pataikė į smilkinį, krūtinę, klubą ir nugarą, o turkų kilmės JAV piliečio kūne buvo penkių iš arti iššautų kulkų paliktos žaizdos: veide, pakaušyje, dvi kojoje ir viena nugaroje.

Y.Buyukas nurodė, kad dviem kitiems vyrams teko po keturias kulkas, dar penki buvo nušauti į pakaušį arba į nugarą.

Žada plaukti pats

Kruvinas humanitarinių laivų šturmas praėjusią savaitę įžiebė didelį tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą. Turkijoje, Libane ir kai kuriose Vakarų Europos šalyse nuvilnijo protestų banga.

Bene aštriausiai į Izraelio veiksmus reagavo Turkija. Šios šalies premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pareikalavo nedelsiant nutraukti Gazos ruožo blokadą, o priešingu atveju pažadėjo pats plaukti į Gazą.

Popiežius Benediktas XVI savo vizitą Kipre vakar užbaigė atkreipdamas dėmesį į Artimuosius Rytus ir ragindamas nutraukti kraujo liejimą šiame regione.

"Šiuo sunkiu klausimu kartoju savo asmeninį prašymą dėti skubias ir suderintas tarptautines pastangas esamai įtampai Artimuosiuose Rytuose išspręsti, ypač tol, kol tokie konfliktai neišprovokavo didesnio kraujo praliejimo", – sakė pontifikas. Jis taip pat pridūrė, kad Izraelio vykdoma palestiniečių teritorijų okupacija apsunkina jų kasdienį gyvenimą, kliudo judėjimo laisvei, ekonomikai ir religiniam gyvenimui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų