Pereiti į pagrindinį turinį

Sprogdintojas nustatytas, užsakovas – numanomas

2012-07-20 23:59
Sprogdintojas nustatytas, užsakovas – numanomas
Sprogdintojas nustatytas, užsakovas – numanomas / "Reuters" nuotr.

Bulgarijos pareigūnai paskelbė sprogdintojo mirtininko, kurio išpuolis Burgaso oro uoste pareikalavo šešių žmonių gyvybių, nuotrauką. Izraelis, kaip visada, kaltina Iraną.

Nepatraukiantis dėmesio

Bulgarijos vyriausybė vakar paskelbė vaizdo medžiagą, kurioje matyti vyras, kaip įtariama, susprogdinęs bombą prie izraeliečių turistų autobuso. Be to, pareigūnai pranešė, kad turi jo pirštų atspaudus.

"Tai žmogus, visiškai nepatraukiantis daugiau dėmesio nei bet kuris kitas turistas. Tam vyrui maždaug 36 metai. Turime jo pirštų atspaudus", – spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministras Cvetanas Cvetanovas. Jis pridūrė, kad pareigūnai sugebėjo paimti DNR pavyzdžius nuo sprogdintojo pirštų ir dabar tikrinamos duomenų bazės, tikintis nustatyti jo tapatybę.

Minėtoje vaizdo medžiagoje matyti baltasis su labai ilgais plaukais, kurie gali būti ir perukas. Vyras vaikšto po Burgaso oro uostą, kur buvo įvykdytas išpuolis, vilki mėlynus trikotažinius marškinėlius, šortus, avi baltus sportbačius, užsidėjęs beisbolo kepuraitę bei akinius.

Matyti, kad jis ant nugaros nešasi tamsią išsipūtusią kuprinę, o priekyje – nešiojamojo kompiuterio krepšį. Vaizdo medžiagą paskelbė televizijos stotys, pareigūnai prašo visuomenės pagalbos.

Panika, dūmai, lavonai

Trečiadienį Burgaso oro uoste sprogimas prie autobuso nugriaudėjo tada, kai į jį lipo ir savo bagažą krovė maždaug 50 izraeliečių turistų, ką tik atskridusių iš Tel Avivo. Per sprogimą žuvo penki turistai, vairuotojas bulgaras ir pats mirtininkas.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad daugelis atskridusių turistų buvo jauni izraeliečių abiturientai, kurie greitai turi būti pašaukti į armiją.

Liudininkai pasakojo, kaip panikos apimti keleiviai šokinėjo pro autobuso langus, o ant žemės gulėjo lavonai sprogimo bangos nuplėštais drabužiais. Aidėjo greitosios pagalbos automobilių sirenos, į dangų virš oro uosto, kur įvykdytas išpuolis, kilo juodi dūmai.

"Buvau autobuse, mes ką tik buvome atsisėdę, kai po kelių sekundžių išgirdome tikrai garsų sprogimą, – Izraelio armijos radijui pasakojo turistas Galas Malka. – Visas autobusas užsiliepsnojo."

Per išpuolį 34 turistai buvo sužeisti, jie specialiai atsiųstu lėktuvu nuskraidinti atgal į Izraelį. Į tėvynę bus parskraidinti ir žuvusių izraeliečių palaikai.

Irano kerštas?

Tai kruviniausias išpuolis prieš izraeliečius užsienyje nuo 2004 m.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu dėl sprogimo tuojau pat apkaltino nesutaikomą priešininką Iraną. Kiti pareigūnai baksnojo į "Hezbollah", Irano remiamą šiitų kovotojų grupuotę, veikiančią Libane.

"Izraelis griežtai reaguos į Irano terorą, – sakė B.Netanyahu. – Pastaruosius kelis mėnesius matėme Irano bandymus pakenkti izraeliečiams Tailande, Indijoje, Gruzijoje, Kenijoje, Kipre ir kitose vietose."

Išpuolį Burgase, kuris buvo įvykdytas per 18-ąsias atakos prieš žydų bendruomenės centrą Argentinoje metines, griežtai pasmerkė Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija, taip pat – Bulgarijos musulmonų lyderiai. Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis kolegai iš Izraelio išsiuntė užuojautos laišką.

Izraelis taip pat laikė Iraną atsakingu už minėtą 1994 m. išpuolį Argentinoje, kuris pareikalavo 85 žmonių gyvybių. Teheranas šiuos kaltinimus neigė ir kaltino Izraelį dėl branduolinių technologijų mokslininkų bei aukšto rango kariškių nužudymo pastaraisiais metais.

Pavojų jau būta

Izraelis ir Bulgarija, kurios 13 proc. gyventojų sudaro musulmonai, palaiko gerus santykius, o Juodosios jūros pakrantė tapo populiaria izraeliečių atostogų vieta. 2011 m. į ES neseniai įstojusioje Bulgarijoje apsilankė 140 tūkst. izraeliečių.

Sausį Izraelio visuomeninė televizija pranešė, kad neturtingos Bulgarijos valdžia užkirto kelią išpuoliui – surado bombą autobuse, kuris buvo užsakytas izraeliečių turistams į slidinėjimo kurortą nuvežti.

Po to, kai buvo rasta bomba, keliuose slidinėjimo kurortuose, kuriuos yra pamėgę izraeliečiai, pradėjo budėti bulgarų kariai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų