Šri Lankos parlamentas priėmė G. Rajapaksos atsistatydinimą, prisaikdintas laikinasis prezidentas

Šri Lankos parlamento pirmininkas penktadienį pranešė, kad prezidento Gotabayos Rajapaksos (Gotabajos Radžapakšos), anksčiau šią savaitę pabėgusio iš šalies, atsistatydinimas buvo priimtas.

„Gotabaya teisiškai atsistatydino“ nuo ketvirtadienio, žurnalistams sakė parlamento vadovas Mahinda Yapa Abeywardana (Mahinda Japa Abeivardana).

„Priėmiau atsistatydinimą“, – pažymėjo jis.

Anksčiau G. Rajapaksa elektroniniu paštu informavo parlamento pirmininką apie savo atsistatydinimą, būdamas Singapūre. Į šį miestą valstybę jis atskrido iš Maldyvų, kur pirmiausiai pabėgo, kai demonstrantai praeitą savaitgalį užėmė jo rezidenciją Kolombe.

G. Rajapaksa tapo pirmuoju atsistatydinusiu prezidentu nuo 1978 metų, kai Šri Lankoje buvo įvesta prezidentinė valdymo sistema.

Pagal Šri Lankos konstituciją, premjeras Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė), kurio pasitraukimo taip pat reikalauja protestuotojai, automatiškai taps laikinuoju prezidentu, kol parlamentas išrinks deputatą, pakeisiantį G. Rajapaksą likusiam jo kadencijos laikotarpiui.

Parlamentarai susirinks į posėdį šeštadienį, savo rezidencijoje žurnalistams sakė M. Y. Abeywardana. Jis pridūrė, kad tikisi užbaigti rinkimų procesą „per septynias dienas“.

G. Rajapaksa pasitraukė po kelis mėnesius trukusių protestų. Kritikai kaltino jį neūkiškumu, dėl kurio 22 mln. salos valstybės gyventojų tapo vis sunkiau pragyventi.

Pajūrio bulvare, tapusiame prezidento nušalinusio protesto judėjimo būstine, vėlai ketvirtadienį susirinko nedidelė minia švęsti jo atsistatydinimo.

„Privatus vizitas“ į Singapūrą

G. Rajapaksa, jo žmona Ioma (Joma) ir du jų asmens sargybiniai atskrido į Singapūrą iš Maldyvų oro bendrovės „Saudia“ lėktuvu.

Būdamas prezidentas, G. Rajapaksa turėjo teisinę neliečiamybę, todėl manoma, kad prieš atsistatydindamas jis norėjo išvykti į užsienį, kad išvengtų galimo arešto.

Manoma, kad Maldyvų eksprezidentas Mohamedas Nasheedas (Mohamedas Našidas) veikdamas užkulisiuose padėjo G. Rajapaksai palikti šalį. M. Nasheedo teigimu, pabėgęs prezidentas baiminosi, kad būtų nužudytas, jei pasiliktų.

„Manau, kad prezidentas nebūtų atsistatydinęs, jei vis dar būtų Šri Lankoje ir nebijotų prarasti gyvybės“, – per „Twitter“ parašė buvęs Maldyvų lyderis.

Singapūro užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad G. Rajapaksai buvo leista patekti į miestą valstybę per „privatų vizitą“, ir pridūrė: „Jis neprašė prieglobsčio ir jam nebuvo suteiktas joks prieglobstis.“

Šri Lankos saugumo šaltinių teigimu, jis tikriausiai dar kurį laiką norės likti Singapūre, o paskui galbūt persikels į Jungtinius Arabų Emyratus.

Balandį Šri Lanka, turinti 51 mlrd. dolerių (eurų) užsienio skolą, tapo nemoki, o vėliau pradėjo derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl galimos finansinės pagalbos.

Tačiau dėl politinių neramumų derybos buvo įšaldytos, o TVF ketvirtadienį pareiškė besitikįs, jog neramumus pavyks greitai nutraukti, kad būtų galima atnaujinti dialogą.

Šalyje jau beveik baigėsi ir taip menkos benzino atsargos, o vyriausybė nurodė uždaryti ne pirmo būtinumo įstaigas ir mokyklas, kad mažiau žmonių vyktų į darbą ir būtų taupomi degalai.

Laikinuoju Šri Lankos prezidentu prisaikdintas premjeras R. Wickremesinghe

Šri Lankos ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė) penktadienį buvo prisaikdintas laikinuoju prezidentu, pranešė jo biuras.

73 metų premjeras davė priesaiką vyriausiojo teisėjo Jayanthos Jayasuriyos (Džajantos Džajasurijos) akivaizdoje, sakoma trumpame R. Wickremesinghe biuro pranešime.

Pagal Šri Lankos konstituciją, R. Wickremesinghe (Ranilas Vikremesingė), kurio pasitraukimo taip pat reikalauja protestuotojai, atsistatydinus prezidentui automatiškai tapo laikinuoju prezidentu, kol parlamentas išrinks deputatą, pakeisiantį G. Rajapaksą likusiam jo kadencijos laikotarpiui – iki 2024 metų.

Parlamentarai susirinks į posėdį šeštadienį, savo rezidencijoje žurnalistams sakė Parlamento vadovas Mahinda Yapa Abeywardana (Mahinda Japa Abeivardana). Jis pridūrė, kad tikisi užbaigti rinkimų procesą „per septynias dienas“.

Išrinktas politikas galėtų paskirti naują ministrą pirmininką, kurį vėliau turėtų patvirtinti parlamentas. Pasitraukus G. Rajapaksai išaugo spaudimas ir R. Vikremesinghe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių