Pereiti į pagrindinį turinį

Stačiatikiams vadovaus Kirilas

2009-01-29 09:00

Bažnyčios Vietinis Susirinkimas tarė savo žodį. Naujuoju patriarchu tapo metropolitas Kirilas. Jis bus prisaikdintas sekmadienį.

62 metų Kirilą (pasaulietiniame gyvenime – Vladimiras Gundiajevas) analitikai vadina dvasininku politiku, kuris Stačiatikių bažnyčios hierarchijos laiptais kilo tamsiais sovietų valdymo laikais. Valdant prezidentui Vladimirui Putinui išrinktas patriarchas sumaniai naudojosi žiniasklaida ir atkreipė į save daugelio dėmesį. Daugiau kaip 10 metų šeštadienio rytais jis vedė valstybinės televizijos laidą "Ganytojo žodis". Jį galima buvo dažnai pamatyti su Rusijos politiniais lyderiais.

Mirus apdairiam jo pirmtakui Aleksijui II, Kirilas tuojau pat iškilo kaip pagrindinis pretendentas į naujuosius patriarchus. Šios pareigos jam iš pradžių buvo patikėtos laikinai.

Tapti Bažnyčios vadovu jam nesukliudė ir nepalankūs pranešimai apie jo finansinę veiklą. Kirilas buvo susijęs su Bažnyčios vykdomu neteisėtu alkoholio ir tabako importu praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje. Tada jis net pagarsėjo kaip tabako metropolitas.

Žiniasklaida mini ir tai, kad Kirilo, kaip ir jo pirmtako, reputaciją kiek temdo kaltinimai, jog sovietmečiu jis buvęs KGB agentas, slapyvardžiu Michailovas. Religinė interneto svetainė credo-portal.ru, kurioje buvo akcentuojami tokie pranešimai, šią savaitę buvo paslaptingai blokuota.

"Tarp vyskupų jis yra vienintelis tikras politikas. Jei būčiau prezidentas, bijočiau tokio žmogaus", – sakė religijos klausimų ekspertas Sergejus Filatovas iš Rusijos mokslų akademijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų