Su naujuoju Vokietijos kancleriu susitikęs E. Macronas gyrė „sutampančius požiūrius“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį gyrė „sutampančias nuomones“ su naujuoju Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), šiam apsilankius Paryžiuje per pirmąjį vizitą į užsienį nuo išrinkimo į vyriausybės vadovo pareigas.

Kalbėdamas prancūziškai E. Macronas į kanclerį kreipdavosi neformaliu „mielas Olafai“ ir jį tujino, taip pat sakė įžvelgiąs „sutampančias nuomones, troškimą, kad mūsų šalys dirbtų kartu, ir tvirtą bei ryžtingą tikėjimą Europa, kurį žinojau jau anksčiau ir kurio mums reikės tolesnius mėnesius ir metus“.

E. Macronas pridūrė, kad šis vizitas yra „labai svarbus momentas pakloti tvirtus pamatus mūsų šalių bendradarbiavimui“.

Abu lyderiai aptarė savąsias vizijas apie Europos Sąjungos ateitį, taip pat kalbėjosi apie įtampą tarp Ukrainos ir Rusijos, į ES iš Baltarusijos plūstančių migrantų krizę bei ryšius su Kinija ir Afrika, sakė E. Macronas.

O. Scholzas, penktadienį taip pat aplankysiantis ES ir NATO būstines Briuselyje, trečiadienį perėmė valdžią iš 16 metų Vokietijai vadovavusios Angelos Merkel.

Šis centristinių pažiūrų socialdemokratas vadovauja margai koalicijai, kuriai taip pat priklauso į ekologiją orientuoti žalieji ir verslui palanki Laisvoji demokratų partija. Vis dėlto jų bendras užmojis stiprinti Europos „strateginį suverenitetą“ Paryžiui kelia didelių vilčių.

O. Scholzas pateikė atsargų atsakymą, kai buvo paklaustas, ar yra pasiruošęs, kaip siūlė E. Macronas, iš naujo svarstyti ES biudžeto taisykles, įprastos ekonomikos raidos laikais ribojančias valstybių narių biudžeto deficito lygį.

Vokietija tradiciškai laikydavosi konservatyvios biudžeto politikos ir palankiai vertindavo ES narių pastangas suderinti pajamas ir išlaidas.

„Kalbame apie šio augimo, kuris buvo paskatintas atsigavimo fondo, palaikymą“, – sakė O. Scholzas, turėdamas galvoje istorinį pagalbos fondą, dėl kurio pernai susitarė ES šalys, siekdamos neutralizuoti su COVID-19 pandemija susijusią recesiją.

„Tuo pat metu mums reikia stengtis užtikrinti savo finansų patvarumą. Tai vienas kitam neprieštarauja“, – kalbėjo kancleris.

Ketvirtadienį E. Macronas išdėstė ambicingus planus dėl „Europos, kuri būtų galinga pasaulyje“ per Prancūzijos pirmininkavimą Bendrijai ateinančių metų pirmąją pusę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

reiskia

reiskia portretas
kad su merkel buvo nekokie santykiai nes nepasidalino pabegeliais ?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių