Susitarimas dėl JK ryšių su ES po „Brexito“ iki liepos pabaigos nebus pasiektas

Jungtinės Karalystės vyriausiasis „Brexito“ derybininkas ketvirtadienį pareiškė, kad dabar jau aišku, jog iki šio mėnesio pabaigos Londono tikslas sudaryti preliminarų susitarimą dėl Britanijos tolesnių ryšių su Europos Sąjunga nebus pasiektas.

„Deja, aišku, kad liepą nepasieksime „ankstyvojo supratimo dėl principų, pagrindžiančių bet kokį susitarimą“, – sakė derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas).

Jis pridūrė, kad „turime pripažinti galimybę, jog tai nebus pasiekta“ ir iki pereinamojo laikotarpio po „Brexito“ pabaigos gruodžio gale.

Pasibaigus naujausiam derybų ratui Briuselio vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) išsakė panašią skeptišką poziciją.

„JK kol kas atsisako įsipareigoti laikytis atviros ir sąžiningos konkurencijos sąlygų bei subalansuoto žuvininkystės susitarimo, todėl šiuo metu mažai tikėtina, kad bus pasiektas prekybos susitarimas“, – nurodė jis.

Praėjusį mėnesį Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė norįs, kad britų įmonės iki liepos pabaigos žinotų, ar artėjama prie susitarimo, ar jos turėtų pradėti ruoštis chaotiškoms „skyryboms“ be sutarties, kai gruodžio 31 dieną baigsis pereinamasis laikotarpis po „Brexito“.

Britanija sausio 31 dieną oficialiai pasitraukė iš bloko po beveik 50 metų trukusios narystės, bet iki šiol funkcionuoja tarsi būtų ES valstybė narė.

Per besitęsiančias derybas siekiama sudaryti visiškai naują paktą dėl prekybos ir kitų sričių, tokių kaip žvejybos teisės ir duomenų apsaugos taisyklės.

Tačiau po keletą mėnesių trukusio dialogo buvo pasiekta mažai pažangos, nes Britanija atsisako sutikti su daugeliu sąlygų, kurias reikalauja priimti ES mainais į galimybę prekiauti bloko bendrojoje rinkoje.

„Nors ir toliau energingai sieksime susitarimo su ES, turime susitaikyti su galimybe, kad tokio susitarimo nebus pasiekta“, – sakė D. Frostas.

„Todėl turime ir toliau ruoštis visiems įmanomiems pereinamojo laikotarpio pabaigos scenarijams šių metų pabaigoje“, – pridūrė derybininkas.

Pasak D. Frosto, per naujausias derybas dar nepavyko panaikinti „reikšmingų atotrūkių“ nuo Briuselio pozicijos.

Derybininkas sakė, kad procesas labiausiai stringa dėl žvejybos teisių ir klausimo, kaip toliau užtikrinti sąžiningą ir atvirą verslo įmonių konkurenciją.

Pasak jo, pažangos buvo padaryta, bet nepakankamai.

„Visuomet aiškiai sakėm, kad mūsų principai šiose srityse yra ne vien derybinės pozicijos, o tikrovės, kad pasibaigus pereinamajam laikotarpiui būsime visiškai nepriklausoma šalis, išraiška“, – pabrėžė D. Frostas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių