Pereiti į pagrindinį turinį

Svarbiausia – taika

2013-04-02 23:59
Svarbiausia – taika
Svarbiausia – taika / "Reuters" nuotr.

Pasauliui popiežius Pranciškus šv. Velykų proga palinkėjo taikos.

Palaiminimas: Pranciškus ragino pasaulio šalis spręsti konfliktus.

Pasveikinimą "Miestui ir pasauliui" ("Urbi et Orbi") popiežius pradėjo sau įprasta paprasta fraze: "Linksmų šv. Velykų!"

"Jėzus prisikėlė! Didžiulis džiaugsmas, kad galiu pranešti šią žinią... Norėčiau su šia žinia aplankyti kiekvienus namus ir kiekvieną šeimą, ypač ten, kur kančia itin sunki – ligoninėse, kalėjimuose", – kalbėjo popiežius.

Tiesa, Šventasis Tėvas šį kartą atsisakė skaityti pasveikinimus 65 skirtingomis kalbomis, tarp jų ir lietuvių. Popiežiams Jonui Pauliui II ir Benediktui XVI būdavo sunku ištarti net kelis žodžius kai kuriomis iš kalbų, pavyzdžiui, kinų. Tad Pranciškus nutarė daugiau dėmesio skirti Šv. Petro aikštėje susirinkusiems 250 tūkst. žmonių. Žengdamas per minią popiežius iš tautiečių gavo dovanų Argentinos futbolo rinktinės marškinėlius.

Palaiminime Šventasis Tėvas daug dėmesio skyrė pasaulio regionams, kuriuos krečia konfliktai. Pontifikas ragino paleisti Nigerijoje laikomus įkaitus, pasmerkė kontrabandą žmonėmis, ją pavadino "didžiausia vergijos forma šiame XXI a.".

Pranciškus taip pat meldėsi už "mylimą Siriją, už jos kenčiančius žmones ir už daugybę pabėgėlių, kurie laukia pagalbos ir paguodos".

"Kiek daug kraujo pralieta! Ir kiek dar reikia kentėti, kol bus rastas politinis šios krizės sprendimas?" – retoriškai klausė popiežius. Padrąsinęs izraeliečius ir palestiniečius geranoriškai surasti kelią į santarvę, Pranciškus taip pat meldė taikos Azijai.

"Ypač taikos reikia Korėjos pusiasaliui, kad būtų pašalinti nesutarimai ir subręstų nauja susitaikymo dvasia", – kalbėjo pontifikas.

Pranciškus taip pat meldė taikos kruvinų konfliktų draskomai Afrikai ir ypač Nigerijai, "kur daug žmonių, tarp jų – vaikų, yra teroristinių grupių įkaitai". Jis dar paminėjo Malį – palinkėjo jam rasti vienybę – ir Kongo Demokratinę Respubliką bei Centrinės Afrikos Respubliką, kur "daugybė žmonių buvo priversti bėgti iš namų ir tebegyvena baimėje".

Po palaiminimo Pranciškus pervažiavo aikštę vadinamuoju papamobiliu. Jis mojavo miniai ir bučiavo kūdikius.

Velykos yra svarbiausia diena krikščionių kalendoriuje; šia švente paminima Kristaus mirtis ir prisikėlimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų