Švedija nutraukė „WikiLeaks“ įkūrėjo atžvilgiu vykdytą tyrimą dėl išžaginimo

Švedijos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą prieš „Wikileaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą dėl kaltinimų išprievartavimu. Tai antradienį pranešė vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Eva-Marie Persson.

Birželį Švedijos teismas nusprendė, kad J. Assange‘as neturėtų būti suimtas. Tai reiškė, kad jis Didžiojoje Britanijoje galėjo būti apklaustas dėl kaltinimų ir kad kol kas buvo atsisakyta jo išdavimo.

Du mėnesiai prieš tai J. Assange‘as buvo išprašytas iš Ekvadoro ambasados Londone, kur  nuo 2012-ųjų slėpėsi, kad nebūtų išduotas Švedijai. Jis iš karto buvo sulaikytas ir dabar Didžiojoje Britanijoje atlieka 50 savaičių kalinimo bausmę dėl paleidimo už užstatą sąlygų nepaisymo.

48-erių J. Assange‘as visada neigė jam Švedijos pateiktus kaltinimus. Australas buvo kaltinamas 2010-aisiais Stokholme išprievartavęs moterį.

J. Assange‘as 2010 metų vasarą atvyko į Švediją. Stokholme jis, jo pačio teigimu, susipažino su moterimi. Ši pakvietė jį pas save į namus, abu jie, abipusiu sutarimu, „keliskart turėjo lytinių santykių“.

2010-ųjų rugpjūčio 21 ieną teisėsauga paskelbė, kad įtarimų dėl išprievartavimo nėra, arešto orderis panaikinamas. Tačiau netrukus prokuratūra tyrimą atnaujino ir pasiekė, kad būtų išduotas Europos arešto orderis.

2017 metų gegužę tyrimas vėl buvo nutrauktas. Tuometinis arešto orderis prieš J. Assange‘ą buvo atšauktas, nes atrodė neįmanoma tęsti tyrimo, kadangi vyras slapstėsi Ekvadoro ambasadoje Londone. „Išsemtos visos galimybės atlikti tyrimą“, - tada teigta Švedijos prokuratūros pranešime.

Britų policijai balandžio 11-ąją sulaikius J. Assange‘ą, spėjamos aukos advokatė vėl paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą. Švedijos prokuratūra tada savo ruožtu paprašė išduoti jo arešto orderį. Vis dėlto teismas birželį nusprendė arešto orderio neišduoti.

J. Assange‘as toliau kovoja, kad nebūtų išduotas JAV, kurios kaltina jį slaptų dokumentų paviešinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tu matai ,svediska liade pasirodo

tu matai  ,svediska  liade  pasirodo   portretas
yra cielka .... o metu metus klyke ,kad ispis.........o Assangea,s.dabar reiktu ,kad jis paduotu ta stierva y teisma uz smeizta.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių