Pereiti į pagrindinį turinį

Švedija pažadėjo skirti 1,25 mlrd. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai

Švedija trečiadienį įsipareigojo Ukrainai skirti 13,3 mlrd. kronų (1,25 mlrd. JAV dolerių) karinės pagalbos, Kyjivui susiduriant su Vakarų delsimu teikti paramą gynybai nuo Rusijos agresijos.

Freepik.com nuotr.

Skandinavijos šalis, kuri kovo mėnesį oficialiai įstojo į NATO, Ukrainai skirs įvairios įrangos, įskaitant stebėjimo lėktuvus ASC 890, vidutinio nuotolio „oras-oras“ tipo raketas „Rb 99“ ir artilerijos šaudmenis, taip pat visas savo 302 modelio šarvuotas pėstininkų kovos mašinas.

„Švedija perduoda Ukrainai 16-ąjį pagalbos paketą, didžiausią iki šiol, jo vertė siekia 13,3 mlrd. kronų“, – žurnalistams sakė ministro pirmininko pavaduotoja Ebba Busch.

Gynybos ministras Palas Jonsonas, taip pat dalyvavęs spaudos konferencijoje vaizdo ryšiu, pridūrė, kad stebėjimo orlaivis ASC 890 bus ypač naudingas Ukrainos oro gynybai, nes jis padės „atpažinti atskrendančias sparnuotąsias raketas bei dronus ir identifikuoti taikinius tiek sausumoje, tiek jūroje“.

Neseniai Švedija paskelbė apie 650 mln. kronų pagalbos paketą, skirtą užtikrinti Ukrainos energijos tiekimą – t. y. sektoriui, kuris yra Rusijos smūgių taikinys, – taip pat apie 75 mlrd. kronų bendrąjį civilinės ir karinės pagalbos paketą trejiems metams (nuo 2024 iki 2026 m.), kuriuo bus remiamas Kyjivas „tiek, kiek reikės“.

Dėl šių įsipareigojimų bendra Švedijos parama Ukrainai nuo karo pradžios padidėjo iki daugiau kaip 100 mlrd. kronų, o Kyjivas tapo didžiausiu Švedijos pagalbos gavėju.

V. Zelenskis: „kritiškai svarbi“ Švedijos karinė pagalba padės išgelbėti „ukrainiečių gyvybes“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pasveikino 1,25 mln. JAV dolerių naujos karinės pagalbos paketą, kurį jo karo draskomai ir nesibaigiančias rusų atakas atremti mėginančiai šaliai pažadėjo suteikti Švedija.

„Šis indėlis yra kritiškai svarbus Ukrainos gynybai ir sugebėjimui greitai atgauti jėgas. Jis svarbus dar ir tuo, kad Švedijos pagalba ne tik padės išgelbėti ukrainiečių gyvybes, bet ir užtikrinti ilgalaikę taiką ir saugumą Europoje“, – socialiniuose tinkluose rašė V. Zelenskis.

Daugiau naujienų