Švedijos finansų inspekcija pradėjo tyrimą dėl „Swedbank“: gresia solidi bauda

Padalinius visose trijose Baltijos valstybėse turintis Švedijos „Swedbank“ pranešė sulaukęs Švedijos finansų inspekcijos pranešimo apie pradėtą tyrimą dėl su pinigų plovimo prevencijos reikalavimų vykdymu susijusių įtariamų veiklos pažeidimų.

„Swedbank“ pranešime pažymima, jog bankas bendradarbiauja su finansų priežiūros institucijomis ir yra pasirengęs pateikti joms visą reikiamą informaciją.

Didžiausiam ir seniausiam Švedijos komerciniam bankui pinigų plovimo skandalas gali kainuoti solidžią baudą – šios šalies įstatymuose už tokius veiklos pažeidimus numatyta maksimali 10 proc. metų pajamų bauda. „Swedbank“ atveju maksimalus baudos dydis – 4,42 mlrd. Švedijos kronų (410 mln. eurų), rašo „Bloomberg“ agentūra.

Tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti, ar „Swedbank“ nepažeidė neteisėtais būdais įgytų lėšų legalizavimo prevencijos standartų, pradėjo ir Estijos finansų inspekcija.

Po šių pranešimų „Swedbank“ akcijos kursas biržoje antradienį krito bemaž 4 procentais. Banko kapitalizacija nuo metų pradžios sunyko maždaug 30 procentų.

Pinigų plovimo per „Swedbank“ skandalą tiria ir JAV reguliuotojai.

„Šie tyrimai lyg juodas debesis pakibo virš „Swedbank“, ir kuo greičiau bus priimti sprendimai, tuo bus geriau“, – agentūrai „Bloomberg“ sakė „Soderberg & Partners“ konsultantas Joakimas Bornoldas.

Manoma, jog pradiniai šių tyrimų rezultatai bus paskelbti 2020 metų pradžioje.

Švedijos žiniasklaidai šių metų vasarį paviešinus duomenis apie „Swedbank“ įtraukimą į itin plataus masto tarptautines pinigų plovimo aferas, kurių centre atsidūrė banko padalinys Estijoje, nuo pareigų buvo nušalinta Švedijos „Swedbank“ prezidentė ir vykdomoji direktorė Birgitte Bonnesen (Birgitą Bonesen), atsistatydino jo direktorių tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas.

Savo postų taip pat neteko trys Estijos „Swedbank“ valdybos nariai – valdybos pirmininkas Robertas Kittas (Robertas Kitas), finansų direktorius Vaiko Tammevalis (Vaikas Tamevalis) ir mažmeninei bankininkystei vadovavusi Kaiė Metsla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką gi

Ką gi portretas
Vėl kelis metus "dėl patirtų nuostolių" Lietuvos švedbankiui nereikės mokėti mokesčių Lietuvoje- ar ne taip p. Vasiliauskai?

lietuvai

lietuvai  portretas
pakils mokesčiai lietuvos swed klientams :) nes juk svedu pensininkia dividendu reikalaus tokiu paciu kaip ir buvo suplnanave..estai saunuoliai. bent to paties pyrago atsikas. o musu "centrinis bankas" dar ir pats dasimestu jei galetu..

Alis...

Alis... portretas
o tai Lietuvai kas iš to?... bauda nukeliaus į švedų biudžetą?...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių