Švedų premjeras: padidėjo tikimybė, kad Suomija įstos į NATO anksčiau nei Švedija

Švedų ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) antradienį pareiškė, kad tikimybė, jog Suomija įstos į NATO anksčiau nei Švedija, padidėjo, nes Stokholmas ir toliau susiduria su griežtu Ankaros pasipriešinimu.

U. Kristerssonas žurnalistams sakė, kad pastarosiomis savaitėmis tapo vis aiškiau, jog Turkija yra pasirengusi ratifikuoti Suomijos paraišką, tačiau vis dar turi abejonių dėl Švedijos paraiškos, o tai reiškia, kad pirmasis gali būti ratifikuotas Suomijos protokolas.

„Neturime patvirtinimo, kad taip ir bus, tačiau manome, kad po daugelio pokalbių pastaruoju metu bendra nuomonė yra tokia, kad tokia tikimybė padidėjo“, – spaudos konferencijoje sakė U. Kristerssonas.

Abi šalys pareiškė, kad tikisi tapti NATO narėmis iki liepos mėnesį Vilniuje įvyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo.

Suomija ir Švedija, reaguodamos į plataus masto Rusijos invaziją į Ukrainą, pernai atsisakė dešimtmečius trukusio karinio neprisijungimo politikos ir gegužę pateikė paraiškas įstoti į NATO.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios šių šalių protokolų, kuriems turi pritarti visi 30 esamų karinės organizacijos narių.

Šiaurės Europos kaimynės suderino savo paraiškas ir iki šiol NATO narės abi paraiškas ratifikavo kartu.

Po sausio mėnesį vykusių protestų, per kuriuos prie Turkijos ambasados Stokholme buvo sudegintas Koranas, Ankara pasipiktinusi sustabdė derybas su Švedija, tačiau kovo 9 dieną Briuselyje jos buvo atnaujintos.

Turkija blokuoja šių Šiaurės šalių paraiškas, kaltindama Švediją, kad ji suteikia prieglobstį, jos nuomone, teroristams, ypač Kurdistano darbininkų partijos (PKK) nariams.

Ankarą taip pat supykdė prokurdiškos demonstracijos Švedijoje, kur dažnai plevėsuoja PKK vėliavos.

„Turkija vis dar nemano, kad esame pasiekę tikslą, ir tai buvo aiškiai išdėstyta susitikime“, – toje pačioje spaudos konferencijoje sakė vyriausiasis Švedijos derybininkas Oscaras Stenstromas (Oskaras Stenstriomas) ir užsiminė, kad Ankara gali patvirtinti Suomijos paraišką.

Tuo tarpu Vengrija turėtų balsuoti už abiejų šalių prisijungimą prie Aljanso artimiausiomis savaitėmis, praėjusią savaitę sakė vengrų parlamento pirmininko pavaduotojas Csaba Hende (Čaba Hendė).

U. Kristerssonas taip pat sakė esąs įsitikinęs, kad Švedija galiausiai taps NATO nare.

„Kalbama ne apie tai, ar Švedija taps NATO nare, o apie tai, kada tiksliai Švedija taps NATO nare“, – sakė jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad dėl saugumo garantijų, kurios buvo suteiktos Švedijai paraiškos teikimo proceso metu, šalis „dabar yra saugesnė nei prieš mums pateikiant paraišką“, ir taip būtų ir tuo atveju, jei Suomija prisijungtų anksčiau nei Švedija.


Šiame straipsnyje: Ulfas KristersonasŠvedijaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai svedas sociai prisiko

matomai svedas sociai prisiko portretas
ir siulo suomiams pirmiems y suda stotis abiem kojom...

tik

tik portretas
kiek dar reikia sudegint koranu ir sukelt zemes drebeimu kad tas ivyktu ?matomai sunberg bijo apie tai galvot juk dujotiekis irgi ant jo galvos ?????

richard

richard portretas
SIMTA METU ALKANAS RUSKIS SOKDINA VAKARUS;;;TAI PASAMDYTAS TURKAS METUS LAIKO TRATINA VISA NATO;;PO TO KOMUNISTELIS ORBANAS;;PO TO REIKS ATSIKLAUSTI GVINEJOS BISAU;;;UZKNISO DURNYNAS JUODAI
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių